Министрите на отбраната от ЕС се събраха на заседание в

...
Министрите на отбраната от ЕС се събраха на заседание в
Коментари Харесай

ЕС обсъжда €20 млрд. в дългосрочна военна помощ за Украйна

Министрите на защитата от Европейски Съюз се събраха на съвещание в Толедо, в постройката на някогашен испански оръжеен цех, а в този момент университет, с цел да обсъдят дълготрайната помощ за украинската войска, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Обстановката е предразполагаща за диалозите на ръководителите на отбранителните ведомства на страните членки, които ще прегледат по-специално предлагането на посланик номер едно на Евросъюза Жозеп Борел за заделяне на 20 милиарда евро за стратегии за въоръжаване и образование на украинската войска за интервала 2024-2027 година, от които годишно да се отпускат траншове от по 5 милиарда евро.

Целта на Борел е военната помощ на Европейски Съюз за Украйна да придобие по-структуриран тип и да бъде отделена от заплащанията, които се вършат по линия на по този начин наречения Европейски механизъм за поддръжка на мира (ЕМПМ).

„ Каквото и да става, помощта би трябвало да продължи и след войната. Тя би трябвало да продължи, с цел да се подсигурява възобновяване и сигурността на Украйна “, сподели ръководителят на европейската дипломация при започване на съвещанието.

Досега Украйна е получила 5,6 милиарда евро военна помощ по линия на ЕМПМ, който е обособен от бюджета на Европейски Съюз и възвръща разноски на страните членки и други нечленуващи в Евросъюза страни, направени, с цел да дават оръжие на Киев.

Договорите за Европейски Съюз не разрешават средства от европейския бюджет да се отделят за военни планове.

Последните преврати в Африка, при които в редица страни от континента на власт пристигнаха военни хунти, също се чака да бъдат предмет на диалози на съвещанието.

Европейски Съюз би трябвало да реши по какъв начин да отговори на преврата в Нигер, страна, определяна от Борел допреди към месец като „ значим сътрудник “. Държавите от Евросъюза към този момент внимават с реакциите си, с цел да не утежняват ситуацията.

Борел отхвърли да разяснява вероятния отговор на съюза. Германия и Франция упорстват Европейски Съюз да накаже пучистите и организациите, които поддържат режима им, споделиха пред ДПА няколко дипломати.

По въпроса за снощното взимане на властта от военните и в Габон Борел предизвести преди началото на срещата в Толедо, че протичащото се в Африка е огромен проблем за Европа и че в случай че се потвърдят известията, че и в тази страна и осъществен боен прелом, това ще направи района още по-нестабилен, съобщи Ройтерс.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР