Министрите на отбраната от Б9 приеха обща позиция по руската

...
Министрите на отбраната от Б9 приеха обща позиция по руската
Коментари Харесай

Министрите на отбраната от Б9 приеха обща позиция по руската агресия в Украйна

Министрите на защитата от Б9 одобриха обща позиция по съветската експанзия в Украйна и предстоящите дейности на НАТО и Европейски Съюз , предвид на последствията от новата действителност за евроатлантическата сигурност, оповестяват от Министерство на защитата.

Министрите на защитата на страните от формата " Букурещ 9 " (Б9), измежду които бе и Драгомир Заков, организира през днешния ден срещата посредством видеоконферентна връзка . В нея участваха и помощник-генералният секретар на НАТО по отбранителна политика и обмисляне Патрик Търнър, министърът на защитата на Обединено кралство Англия и Северна Ирландия Бен Уолъс и помощник-секретарят по защита на Съединени американски щати по въпросите на интернационалната сигурност Селест Уолъндър.

Б9 е многостранен формат за съвещания и разговор по въпроси на сигурността, в който вземат участие 9 страни-членки от Източния фланг на НАТО - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Форумът даде опция за обмяна на отзиви и съгласуване на общи позиции по тематиките от дневния ред на НАТО, по които ще бъдат взети решения на идните среща на министрите на защита на страните-членки на НАТО на 15-16 юни и на срещата на върха в Мадрид в края на юни. Министрите на защитата споделиха общо схващане за обстановката в региона на сигурността на Източния фланг на Алианса в светлината на съветската експанзия в Украйна.

Във фокуса на полемиките бяха усилването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса и укрепването на Източния фланг , ролята на НАТО и Европейски Съюз в поддръжка на Украйна и новата Стратегическа идея на Алианса, която следва да бъде призната в Мадрид.

Стратегическата идея е вторият по значимост документ след Вашингтонския контракт, който дефинира заканите за сигурността пред НАТО и обрисува политическите и военни задания, които Алиансът ще извършва.

В своето изявление по време на срещата министърът на защитата Драгомир Заков уточни, че мощ, единение и взаимност в границите на НАТО, както и стопански мощен Европейски Съюз са подобаващият отговор на опитите на Русия да дестабилизира Европа и да преформулира учредения на правила интернационален ред. " Наш дълг е да подпомогнем Украйна - двустранно, многостранно, като Алианс и като съюз ", съобщи министър Заков.

" Силата и на НАТО и на Европейски Съюз идва от политическото единение на това неповторимо комбиниране от страни и общества. Като членове на тези организации ние следва да използваме мощните страни на всеки от нас за даване на поддръжката, от която Украйна се нуждае ", добави българският министър на защитата.

По отношение на съдействието сред НАТО и Европейски Съюз министър Заков акцентира, че то е предпочитано за България и новата Стратегическа идея и неотдавна признатият Стратегически компас на Европейски Съюз дават опция за усилване на това съдействие. Относно бъдещата Стратегическа идея на НАТО министър Заков посочи, че тя би трябвало да даде всеобхватна визия за Алианса в светлината на фундаментално променената среда за сигурност и да обхване всички провокации.
 Заков: Сигурността значи мощна войска и въоръжение
Заков: Сигурността значи мощна войска и въоръжение

В полемика с МФ ще се реши за средствата за защита от актуализацията на бюджета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР