Министрите на отбраната на НАТО се събраха в четвъртък, за

...
Министрите на отбраната на НАТО се събраха в четвъртък, за
Коментари Харесай

НАТО дебатира как да засили връзките си с Украйна

Министрите на защитата на НАТО се събраха в четвъртък, с цел да обсъдят бъдещите връзки с Украйна, защото войната на Русия против страната осуетява очакванията ѝ скоро да се причисли към отбранителния пакт, предава Асошиейтед Прес.

Министрите също би трябвало да вземат участие в отделна среща в централата на НАТО на водената от Съединени американски щати Контактна група за Украйна - форумът, в който съдружниците на Украйна постоянно се събират, с цел да да събират оръжия и боеприпаси и да оказват помощ на Киев да се бори с съветската инвазия.

Срещата на министрите на защитата на НАТО идва малко по-малко от месец преди президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и неговите сътрудници водачи на страните от Алианса да се съберат на среща на върха в Литва в алегорична проява на поддръжка за Украйна. Очаква се те да подчертаят решимостта си да работят, в случай че съветският президент Владимир Путин се опита да разшири войната на запад.

НАТО се съгласи през 2008 година Украйна да се причисли към организацията един ден, само че не дефинира дата за започване на договаряния за участие.

Украйна кандидатства за " ускорено присъединение " към НАТО на 30 септември. След анексирането на Кримския полуостров и окупирането на части от Южна и Източна украйна, не е ясно с какви граници страната би се включила към пакта.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че няма консенсус страната да се причисли, до момента в който е във война с Русия.

" Съгласни сме, че най-неотложната задача в този момент е да се подсигурява, че Украйна ще надделее като суверенна самостоятелна нация, тъй като в случай че Украйна не победи и не може да продължи като демократична страна в Европа, въпросът за участие изобщо не стои ", сподели той преди на срещата.

Столтенберг сподели, че чака 31-членният алианс да " се споразумее за многогодишна стратегия, в която оказваме помощ Украйна да премине от остарели стандарти, съоръжение, процедури, доктрини към стандартите на НАТО и да стане изцяло оперативно съвместима с НАТО ".

НАТО също покачва равнищата на връзките си с Украйна. Комисията НАТО-Украйна, която ще заседава по-късно в четвъртък, би трябвало да бъде надградена до Съвет НАТО-Украйна, давайки на страната равностойно място на масата с 31-те съдружници.

НАТО няма публично наличие в Украйна и като организация дава единствено несмъртоносна поддръжка на Киев, макар че съдружниците самостоятелно и групово доставят оръжия и муниции.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР