Министрите на образованието и науката на България и Украйна Красимир

...
Министрите на образованието и науката на България и Украйна Красимир
Коментари Харесай

Министрите на образованието и науката на България и Украйна подписаха протокол за сътрудничество

Министрите на образованието и науката на България и Украйна Красимир Вълчев и Сергей Шкарлет подписаха Протокол за съдействие и продан за идващите четири образователни години, заяви пресцентърът на МОН.

Целта е повишение на качеството на преподаване на български и на украински език, развиване на българистиката в институциите за висше обучение на Украйна и украинистиката в нашите висши учебни заведения, както и поддръжка на проучването на български и украински език, като избираеми дисциплини в специалности от разнообразни професионални посоки в университетите на двете страни.

Украинската страна подсигурява на принадлежащите към българското национално малцинство правото на образование на български език в предучилищното обучение и от първи клас до 12-и клас на междинното учебно заведение в сходство с националното законодателство на Украйна.

Създадените условия, разбирането и поддръжката, които украинската администрация оказва на нашите сънародници, способстват за запазването на техния език, просвета, традиции и обичаи.

България прави оценка политиката на доброжелателност на украинските управляващи към българското малцинство и я преглежда като значим детайл от двустранните ни връзки и първокласен индикатор за равнището на народна власт в Украйна, е декларирал министър Красимир Вълчев.

Ще продължи командироването на български преподаватели и лектори в Украйна, както и на приема на украински жители от български генезис за образование във висши учебни заведения в България.

Регламентират се и квоти на продан на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели, както и насърчаването и проучването на български език в Украйна. Предвижда се опция учители по български език и литература, и по други предмети, които се преподават на нашия език, да вземат участие в курсове за повишение на квалификацията у нас, осведомят от МОН.

Министър Сергей Шкарлет е показал, че подписването на този протокол играе значима роля за развиването на българския език и литература. По думите му документът е значим за работата на учители и преподаватели в Украйна и България.

Студенти от двете страни ще имат опция да вземат участие във всички стратегии за образование и продан, е изтъкнал той. Красимир Вълчев и Сергей Шкарлет са отбелязали, че двустранните връзки в областта на образованието и науката сред България и Украйна са на високо равнище и основават положителни предпоставки за тяхното по-нататъшно развиване и задълбочаване.

Протоколът е бил подписан по време на видеосреща сред министрите в наличието и на посланиците на двете страни - Виталий Москаленко и Костадин Коджабашев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР