Министрите на енергетиката от страните в ЕС ще се съберат

...
Министрите на енергетиката от страните в ЕС ще се съберат
Коментари Харесай

ЕС готви извънредни мерки за овладяване на цените на газа и тока

Министрите на енергетиката от страните в Европейски Съюз ще се съберат на 9 септември, с цел да обсъдят историческа интервенция на институциите в европейския енергиен пазар поради рецесията с доставките на газ.

Според Politico, които цитират прелиминарен отчет с оферти на обособените страни, формиран от Чешкото председателство: допустимо е да бъде въведена такса върху свръхпечалбите на фирмите производители на ток и енергийни запаси, както пределно равнище върху цените на газа.

Очаква се финалният пакет от ограничения да бъде разгласен на 14 септември, когато ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ще изнесе годишната си тирада за положението на Европейски Съюз.

Отлагането беше разкритикувано от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, който в събота подлага на критика Европейска комисия, че се е забавила с месеци в изработването на проект за преодоляването на рецесията.

Експертите от Европейска комисия и националните държавни управления са работили през целия уикенд, с цел да ускорят проектите за незабавна интервенция на пазара, оповестява още Politico.

Много от държавните ръководители се притесняват, че може да се стигне до гражданско напрежение, в случай че цените не престават да порастват.

За една година нарастването при газа и електрическата енергия на равнище Европейски Съюз е шесткратно.

Чешкото председателство предизвестява и че се усилва броят на промишлените предприятия в Европейски Съюз, които би трябвало да спрат производството си краткотрайно или вечно поради високите разноски за сила.

В околните дни националните държавни управления ще би трябвало да дадат оценката си за всяко от направените оферти на 27-те страни, тъй че в петък да бъдат разисквани точките, по които има най-голяма поддръжка.

Едно от предложенията планува въвеждане на таван за цените на газа, внасян от " характерни юрисдикции " - има се поради Русия, която в петък още веднъж раздруса европейските пазари, като разгласи, че стопира подаването по " Северен поток " безсрочно поради хипотетична техническа щета., които обслужват ремонтите на газпровода.

Според Politico - източноевропейските дъжрави са предложили Европейски Съюз да освободи спомагателни квоти за излъчвания парникови газове, в случай че цените им се усилят над несъмнено равнище, само че тази концепция среща сериозна опозиция от страна на Брюксел.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР