Министерството на земеделието спира сечите във водосбора на карловските села,

...
Министерството на земеделието спира сечите във водосбора на карловските села,
Коментари Харесай

Властта спира всички сечи над наводнените села, за да спрат спекулациите

Министерството на земеделието стопира сечите във водосбора на карловските села, с цел да спрат каквито и да е - това сподели пред публицисти служебният министър на земеделието Явор Гечев, представен от Българска телеграфна агенция. Днес той взе участие в инспекция на сечищата, която се прави на към 15 км от село Каравелово в планината. В нея вземат участие и представители на Министерството на земеделието, полицията, Басейнова дирекция, Регионалната ревизия по околната среда и водите, кметове на обитаеми места, локални поданици и медии.

Присъстващите са обходили дерето на река Татлъдере и бе открито, че на доста места са се образували бентове поради паднали дървета. Според министър Гечев в деня на пороя те са се скъсали и са повлекли дървесна маса, пясък и кал към селата. Проверяващите доближиха до сечище, на което ще бъде осъществена цялостна инспекция. Към момента се знае, че сечището е с величина 125 дка и има установена болест по зимния дъб, който е почнал да съхне, изясни Златю Кличев, шеф на горското стопанство в Карлово.

По думите му, с цел да се откри заболяването, се вземат клони от заболелите дървета и се изпращат за проби в лесозащитна станция. След това Регионалната дирекция по горите (РДГ) прави план-извлечение и утвърждава санитарната сеч, акцентира Кличев. И добави, че установената болест по дъба е трахеомикоза. За съответното насаждение е утвърдена 75 % санитарна сеч.

Това е първото сечище над селото и няма забележими данни отсам да е минало огромно количество вода, разяснява министър Гечев. По думите му ще бъдат направени втори проби във връзка с болестта, както и ще се ревизира маркировката по дървесината и количеството сеч. Той добави, че на място е осъществен оглед с дрон, ще бъде осъществена и спомагателна инспекция с външни специалисти.

Гората желае грижи и моята рекламация, до момента в който съм министър, е това да се прави както би трябвало, сподели още Явор Гечев. Според него, в случай че се употребява 1,5 на 100 от дървесината, каквито са нормите, и то от 20 % на съответните гори, с цел да се разредят и да не се запушва гората, това е грижа. " Но, когато има поголовна сеч - това е кражба ", акцентира той.

Министър Гечев разгласи, че на следващия ден вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще се включи в инспекциите в землището на село Слатина. Явор Гечев чака до седмица да има резултат от инспекциите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР