Министерството на здравеопазването ще запази 43 години като горната възрастова

...
Министерството на здравеопазването ще запази 43 години като горната възрастова
Коментари Харесай

Държавата плаща инвитро до 43 години

Министерството на опазването на здравето ще резервира 43 години като горната възрастова граница за дамите, които могат да бъдат утвърдени за инвитро с държавни пари.

Това излиза наяве от претекстовете към плана за изменение на Правилника за организацията на работата и активността на Центъра за асистирана репродукция, оповестен за обществото разискване. Промените се вършат, защото към сегашния миг пределната възраст за финансиране с обществени средства е предмет на оборване във Върховния административен съд. Магистратите са на мнение, че липсват претекстове за прелюдия възрастов таван. 

За да поправят този пропуск, от здравното министерство представят данни от публична американска статистика за 2015 година, основана на повече от 200 000 цикъла асистирана репродукция. Изследванията демонстрират, че фертилността стартира да понижава последователно още след 30-ата година, понижава по-бързо сред 35-ата и 40-ата година, като тази при 45-годишните дами е съвсем нула. Основната причина за този спад е намаляването както на количеството (броя), по този начин и на качеството на яйцеклетките. Поради тази причина, паралелно с намаляването на фертилността с напредването на възрастта, нараства и рискът от аборт, който при дамите на 25 ​- 30 години е ~ 10% от бременностите, а при дамите на 40 - 44 година е ~ 35%. Също по този начин нараства и рискът от хромозомни аномалии на плода, който при дами на 20 години е към 1 на 500, а при дами на 45 години е 1 на 20.

Последните оповестени данни на уеб страницата на ЦАР, по горните критерии, според от възрастта на дамите общо за страната за интервала 2018 - 2020 година демонстрират, че след 39-годишна възраст на дамата опцията за триумф при използване на АРТ внезапно понижава, като при критерия „ условен дял на родените деца “ той понижава повече от три пъти по отношение на първата възрастова група (до 30 години).

Горната възрастова граница за дамите, които имат право на обществено финансиране за действия по асистирана репродукция, е 40 години ​- Австрия, Германия, Испания, Естония, Португалия (40 година за IVF и ICSI; 42 година за изкуствено осеменяване), Словакия. По-ниска от тази възрастова граница е избрана в Швеция ​- 39 година По-висока възрастова граница е избрана в Латвия ​- 41 година, Литва ​- 42 година, Хърватска ​- 42 година, Италия ​- 43 година, Люксембург ​- 43 година, Франция ​- 45 година, Кипър ​- 50 година, Унгария ​- 45 година Само в 3 от посочените страни (Франция, Кипър и Унгария) възрастовата граница за дамите е по-висока от 43 години, избрана в нашето законодателство. „ Следователно нашата страна, съпоставена с горепосочените страни, се явява с релативно по-висока степен на приемливост във връзка с възрастта на дамата, до която може да употребява обществен финансов запас за финансиране на действия по асистирана репродукция “, считат от Министерство на здравеопазването. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР