Министерството на здравеопазването ще предложи промени в здравното законодателство, с

...
Министерството на здравеопазването ще предложи промени в здравното законодателство, с
Коментари Харесай

Забраняват бездимните цигари на закрито в заведенията у нас?

Министерството на опазването на здравето ще предложи промени в здравното законодателство, с които да се забрани използването на бездимни устройства за тютюнопушене в закритите пространства на заведенията, заяви заместник-министърът на опазването на здравето Михаил Околийски пред Euractiv България. Той добави, че предлагането е в съгласие и с Министерството на стопанската система.

Заместник-министърът се тормози дали предложенията ще бъдат признати в Народното събрание, опасявайки се от мощното въздействие на неофициалните лобита на ресторантьорите и цигарените компании измежду депутатите.

“Абсолютно се тормозя от лобиране в Народното събрание, тъй като предишни оферти за стягане на контрола върху тютюнопушенето на закрито в питейните заведения и заведенията за хранене бяха отхвърлени “, сподели заместник-министърът.

“Не е ясно дали тази борба ще бъде извоювана. Когато бяха назначен за заместник-министър, мислех, че нещата ще става доста елементарно, тъй като ще зависят от мен. Оказва се обаче, че множеството неща зависят от депутатите “, разяснява Околийски.

Съдебният развой за бездимните цигари стартира напролет на 2023 година, когато шефът на бар бе санкциониран с 250 евро от здравен контрольор, тъй като е позволил всеобщата приложимост на бездимни тютюневи произведения Iqos и Glo. Със съдействието на Асоциацията на заведенията в България санкцията бе атакувана в съда и в последна сметка бе анулирана.

Съдът постанови, че българският закон не разрешава само пушенето на цигари, което включва изгаряне на тютюна. Бездимните цигари нагряват тютюна, само че не го изгарят и по тази причина тези произведения не влизат в обсега на възбраната, сложи съдът.

Пушенето на бездимни цигари в заведенията в България е всеобщо, а след 10 часа вечерта на някои места се позволява пушене и на обичайни цигари.

Преди три години здравното министерство предложи заведенията за хранене да бъдат затваряни при три нарушавания на възбраната за тютюнопушене в границите на година, както и за включването на полиция в инспекциите. Парламентът обаче отхвърли тези оферти.

Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов към този момент разяснява, че до момента съвсем всички наложени санкции за пушене на бездимни тютюневи произведения в заведения от закрит вид са били анулирани в съда, тъй като това пушене е категорично неразрешено.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР