Министерството на здравеопазването съвместно с регионалните здравни инспекции в страната,

...
Министерството на здравеопазването съвместно с регионалните здравни инспекции в страната,
Коментари Харесай

Изследват безплатно за хепатити B и С следващата седмица във Варна

Министерството на опазването на здравето взаимно с районните здравни инспекции в страната, с Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и Сдружение „ ХепАктив “ провеждат скринингова акция за проучване за хепатити B и С в интервала от 24 юли до 28 юли.

Прегледите са безвъзмездни и анонимни, а от тях може да се възползва всеки искащ.

По време на акцията ще се правят два типа проучвания:

- Бързи имунохроматографски проби за доказване на лекомислен антиген на хепатит В вируса и на антитела против хепатит С вируса.

- Имуноензимни проби за хепатит B и С, които ще бъдат изпращани до Национална референтна лаборатория по вирусни хепатити към НЦЗПБ.

Безплатните проучвания за хепатит ще се правят във Варна в интервала 24 - 28 юли , оповестяват от здравното министерство.

Те ще се организират в постройката на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) - Варна на ул. „ Брегалница “, №3, ет. 5, ст. 501.

Световният ден за битка с хепатита се организира всяка година на 28 юли , като на този ден интернационалната общественост се сплотява към тематиката за предварителната защита на хепатита.

Тазгодишното мото на Световния ден за битка с хепатита е „ Не чакай. Изследвай се в този момент за хепатит В и С, с цел да защитиш себе си и своите близки “ . С него за следващ път се слага акцент върху неотложността на дейностите и напъните, нужни за унищожаване на хепатита като опасност за публичното здраве до 2030 година

Съществуват пет съществени варианта на вируса на хепатит А, B, С, D и Е , като световните старания са ориентирани към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация (СЗО) осведоми, че по света 1,1 милиона смъртни случая са породени точно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са към 10% от лицата, които имат хронично протичаща зараза с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина против хепатит B при раждане, съставляват едвам 42 %.

В осъществяване на Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити в Република България за интервала 2021 - 2025 година Министерството на здравеопазването обезпечава диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за потребностите на лабораторната мрежа в страната.

Сред главните цели на Националната стратегия са: понижаване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; постигане и задържане на 95% обсег с трети банкет на ваксина против хепатит B при деца; постигане на равнища за диагностика и лекуване на хепатит В и С, както следва - над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и не на последно място, цели се понижаване на разпространяването на вирусни хепатити А, D и Е.

За реализиране на задачите Министерството на здравеопазването промени Наредба № 8 от 3 ноември 2016 година за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този метод обезпечи необятен достъп до проучване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години , както и достъп до проучване за вируса на хепатит С по време на бременност, за предварителна защита на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР