Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор

...
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор
Коментари Харесай

Разрешиха втория бустер за боцнати с Янсен

Министерството на опазването на здравето утвърди рекомендациите на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката по отношение на използването на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички искащи лица на и над 18 година, получили първична имунизация с имунизацията на Janssen. Втората бустерна доза може да се приложи минимум 4 месеца след първия бустер при лица, ваксинирани с имунизацията на Janssen.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е мощно целесъобразна за следните категории лица на и над 18 година с първична имунизация с имунизацията на Janssen:

Имунокомпрометирани;
Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
Пациенти на хронична диализа;
Пациенти с онкохематологични заболявания;
Потребители и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора;
Медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с COVID-19;
Възрастни хора на и над 65 година

В мнението на Експертния съвет се показва, че в редица страни членки на Европейски Съюз (Германия, Полша, Словакия, Малта и др.) към този момент е обезпечена опцията за използване на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с имунизацията на Janssen, заради по-ниските равнища на успеваемост при тази ваксина и нуждата от укрепване на имунния отговор през избран времеви период.

Втора бустерна ваксина против COVID-19 може да бъде сложена във имунизационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична здравна помощ. (виж прикачения файл).

Считано от сряда, 3 август, Националният имунизационен указател – част от Националната здравно-информационна система – ще разрешава въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с имунизацията на Janssen, като жителите ще получават и документ за имунизацията. „ Информационно обслужване “ АД към този момент работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде еднакъв с този за сложена първа бустерна доза, като изключение е само изписването на следващия номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в документа ще бъде посочено 3/3. Този документ, също като документа за сложена първа бустерна ваксина, ще бъде неопределен, доколкото настоящият европейски правилник не планува друго.
ТЕМА преди 58 минути 2106 преди 4 часа 1130 преди 24 часа 1010
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР