Министерството на здравеопазването обмисля идеята да публикува ежедневно данни за

...
Министерството на здравеопазването обмисля идеята да публикува ежедневно данни за
Коментари Харесай

Здравното министерство обмисля да дава ежедневни данни за обслужените в болниците

Министерството на опазването на здравето обмисля концепцията да разгласява всекидневно данни за обслужените и изписаните от лечебните заведения в страната, заяви през днешния ден по Би Ти Ви заместник-здравният министър Мирослав Ненков. Целта е да се покаже, че случаите на отказана помощ са единици.

Поводът е гибелта на 74-годишен мъж в София на 16 септември, откакто колата за спешна помощ, която трябваше да го откара в болница закъсня повече от час, а в Пирогов са отказали да го одобряват. В деня, когато е зародил казусът, е имало на работа 12 екипа на незабавна помощ, които са посетили 900 адреса, сподели Ненков. Той обаче назова непоносимо това, че на мъжа е отказано да бъде признат в " Пирогов ".

Заместник-здравният министър акцентира, че не може да се приказва за систематичен проблем. " Такъв бихме имали, в случай че всеки трети не е обслужен, или всяка втора кола за спешна помощ закъснява, а това не е правилно ", заключи Мирослав Ненков. Като проблем той уточни, че сумата, отпускана на лечебните заведения за незабавните пациенти, е прекомерно дребна, а за тях се дава безценен запас.

Общините да поемат отговорност за лечебните заведения

Коментирайки финансовите проблеми на болничното заведение във Враца заместник-здравният министър разгласи, че е нужно преструктуриране на здравните заведения. Като вид за избавление на закъсалите финансово лечебни заведения той уточни своята отговорност да поемат и общините. По този мотив през днешния ден в здравното министерство ще има среща с кметовете на Враца и Ловеч, с цел да се изиска от тях да дадат гаранции за заеми, които банки са склонни да дадат.

Според Ненков болничното заведение във Враца е редовно неглижирана и подложена на извиване на ръце. " Около самата болница има две лечебни заведения със подобен смисъл и конструкция. Те сортират доходоносни пациенти, а останалите се пращат в държавната болница ", добави той.

Предстои и инспекция, която да откри, за какво при последният шеф задълженията на здравното заведение са скочили от 5.8 млн. лв. през 2013 година до над 17 млн през предходната. Според заместник-здравния министър страната не може да извади пари и да помогне на лечебните заведения, тъй като за Европейската комисия това ще е непозволена държавна помощ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР