Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува препоръки на Европейската комисия за

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува препоръки на Европейската комисия за
Коментари Харесай

България няма да въвежда COVID мерки за пристигащите от Китай

Министерството на опазването на здравето (МЗ) разгласява рекомендации на Европейската комисия за пътуващите от и до Китай по отношение на разпространяването на COVID-19.

През последните седмици броят на случаите на COVID-19 в Китай се усили доста. По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите от осъществените проучвания за целогеномно секвениране на проби, взети през м. декември от болни лица в Китай, е открито, че разновидностите, циркулиращи в Китай, към този момент циркулират в Европейски Съюз и като такива не са предизвикателство за популацията на Европейски Съюз,пишат от Министерство на здравеопазването.

Като се има поради по-високият имунитет на популацията в ЕС/ЕИП, както и предходната поява и последващата подмяна на разновидностите, които понастоящем циркулират в Китай, с други подварианти на Омикрон в ЕС/ЕИП, не се чака скокът на случаите в Китай да повлияе на епидемиологичната обстановка с COVID-19 в страните от ЕС/ЕИП.

В тази връзка все още обстановката не постанова въвеждането на ограничаващи ограничения по отношение на идващи лица от Китай.

Европейската комисия изготви рекомендации за лицата от ЕС/ЕИП, на които следва пътешестване до Китай, както и за лицата, идващи от Китай в страни членки на ЕС/ЕИП, за съблюдаване на главните противоепидемични ограничения като хигиена на ръцете, носене на защитна маска за лице, физическа отдалеченост.

Препоръчително е при пътешестване от Китай до Европейски Съюз всички пасажери да носят защитни маски за лице от висок клас . Всяко завърнало се от Китай лице, което прояви признаци на COVID-19 в границите на 10-14 дни, следва да се самоизолира и да потърси здравна помощ за диагностика и лекуване.

Ваксинацията и повишението на броя на имунизираните лица остава значима част от ограниченията за надзор на болестта.

Препоръки за лицата, пътуващи до или идващи от Китай:

- Преди тръгване всички пасажери следва да се уверят, че са получили цялостния курс на имунизиране против COVID-19, в това число бустерни дози.

- По време на пътешестване маските за лице са измежду най-ефективните средства за попречване предаването на SARS-COV-2. Поради това се предлага носенето на маска при скупчвания на хора, в това число по време на пътешестване със аероплан.

- Лицата с хронични болести следва да продължат да носят защитна маска, без значение от настоящите в съответната страна противоепидемични ограничения. На хората с респираторни признаци (кашлица, кихане и др.) също се предлага да носят защитна маска.

- Поради продължаващите високи равнища на разпространяване на респираторни вируси в ЕС/ЕИП, в това число RSV, SARS-CoV-2 и грип, на всички жители се предложи да останат у дома, в случай че са болни; да съблюдават добра хигиена на ръцете; да носят защитни маски и да сведат до най-малко престоя си в публични пространства, където има скупчване на доста хора, в това число в публичния превоз, с цел да се понижи разпространяването на респираторни вируси.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР