Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага промени в Наредбата за медицинската

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага промени в Наредбата за медицинската
Коментари Харесай

Предлагат промени в Наредбата за медицинската експертиза

Министерството на опазването на здравето (МЗ) предлага промени в Наредбата за здравната експертиза. Предложеният план е оповестен на уеб страницата на Министерство на здравеопазването за публично разискване до 11 декември 2022 г. 

В претекстовете към плана се показва, че препоръчаната смяна в Методиката за използване на отправните точки за оценка на трайно понижената продуктивност е обвързвана с отразяване в общата оценка на всички съпътстващи увреждания, без значение от процентите, които им подхождат по обособените насочни точки, като този метод се смята за по-справедлив.

Предложеният метод на пресмятане на оценката на трайно понижената продуктивност (най-високият % на най-тежкото увреждане + 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания) е доста банален и елементарно използван и за органите на здравната експертиза. Предложеният метод на пресмятане на % е съвсем еднакъв с този преди 2018 година и по емпиричен път е потвърдил своята целенасоченост от позиция
на действителното сходство на оценката с фактически образувания функционален недостиг на организма като цяло, по отношение на здравия човек.

Регламентира се издаването на болничен лист за гледане на дете до 12-годишна възраст, посещаващо детско заведение или учебно заведение, контактно със заразноболен, наложително карантинирано в дома, и за гледане на дете до 12-годишна възраст, посещаващо детско заведение или учебно заведение, върнато оттова, заради наложена карантина на това заведение или учебно заведение, или на обособена група или клас в него.

С препоръчаните промени в наредбата се регламентира още, че при децата може да се дефинира непозната помощ и при степен на увреждане под 90 на 100, според от естеството на болестта и опцията за развъждането им отвън фамилията, обвързвана с посещаване на детска ясла, детска градина, учебно заведение и други Регламентира се и опция за обезпечаване на непозната помощ за лицата, страдащи от психологични болести, имащи под 90 на 100 трайно понижена продуктивност.

Хора с увреждания, които по-рано през днешния ден стачкуваха пред Министерския съвет, упорстваха точно за сходна нормативна смяна, съгласно която да се оцени неработоспособността им.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР