Министерството на здравеопазването, МВР и Прокуратурата започват проверки във всички

...
Министерството на здравеопазването, МВР и Прокуратурата започват проверки във всички
Коментари Харесай

Започват проверки във всички болници с публичен ресурс


Министерството на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата стартират инспекции във всички болница в страната, които получава средства от НЗОК. Това оповестиха на взаимен брифинг здравният министър Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и основният прокурор Сотир Цацаров. Поводът е започването на взаимни инспекции в системата на опазването на здравето за ефикасното консумиране на обществени средства за лекуване, изясни Ананиев. Един от целите е прекъсването на порочните практики, поради които се лишаваме от опцията за качествено лекуване. Поставих си за цел да трансформира взаимните инспекции в систематичен метод, сподели министърът, представен от БГНЕС.

Ние започваме взаимно инспекциите и вместо да научавате поотделно от всяка болница за това, ще кажем, че тези инспекции ще са за всички лечебни заведения по избрани процедури и правила, без чадъри за този и оня, даде обещание министър Ананиев. Целта е да намерим това източване на Здравната каса, което понижава средствата за лекуване на българските жители, акцентира министър Ананиев. Такива инспекции ще има във всички сфери, които се финансират от НЗОК, добави той. Конкретен обект ще са договорите на държавните лечебните заведения с останалите частни, с представители на извънболничната помощ, разясни министърът. Сигурен съм, че ще намерим такива контракти, които ощетяват Здравната каса, добави той.

През последните 4 месеца се активизирахме по този въпрос, тъй като даваме от ден на ден средства за здравеопазването- резултатите са на същото равнище, а и напоследък получихме сигнали за нерегламентирано отклонение на средства, сподели министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Видяхте какво става с медикаментите, подхванали сме и други начинания, вършим това в името на всички вас, тъй като в един миг всички ставаме пациенти, сподели той.

Призовавам всички организации да ни оказват помощ, само че най-големият асистент са жителите, дано те научат това посредством медиите, акцентира Радев. Искаме да докараме всички тези промени до дъно, по този начин повече не може да продължава и се надяваме да ограничим тези практики. Призовавам всички, на всички равнища да ни спомагат, тъй като борбата ще бъде жестока, означи вътрешният министър.

Има нещо алегорично, че се срещаме в постройката на Министерство на здравеопазването. Но казусът не е обвързван с медикаменти, тъй като за това досъдебно произвеждане няма да се показа никаква информация към този момент, работата продължава, сподели основният прокурор Сотир Цацаров. Говорим през днешния ден за държавните и общински лечебни заведения. Ще дам пример- през месец юни 2017 година тогавашния министър на опазването на здравето внася отчет за финансовото положение на лечебни заведения, става известно, че в риск от закриване са 9 от тях. Този отчет е изпратен на прокуратурата.

Състоя се среща на прокуратурата с няколко министри и депутати- там се взе решение да се приключи практиката „ болница в болница”. И разясни по какъв начин на територията на обособени държавни лечебни заведения се нанасят други, частни. Решихме да се пристъпи към събиране на всички настоящи договори- без значение от тяхната правна форма, които дават опция на територията на държавни лечебни заведения да съществуват и работят частни. Проверката бе изпълнена от органите на икономическа полиция и през ноември цялата документи беше предоставена на прокуратурата и на Министерство на здравеопазването.

Проверени са 195 лечебни заведения, от които 38 са със 100% държавна благосъстоятелност, 127- със 100% общинска благосъстоятелност и 30%- със смесена благосъстоятелност. В резултат на това ние разполагаме с тези контракти, само че никой не е споделил, че част от тях са противозаконни. Смущаващото е, че част от тези частни болници- наематели имат същата активност като държавната и тежките случаи се пренасочват към държавната, а по-леките – към частната, което генерира доста пари за тях. Този модел е годен за цялата страна, призна Цацаров. Тези контракти ще бъдат детайлно тествани и в случай че намерим нарушавания ще се работи и посредством прокуратурата.

Като прокуратура не можем да преследваме длъжностни нарушавания, а закононарушения, подсети Цацаров и даде образци за съществуващи практики, в които се източва обществен запас в интерес на частни търговски сдружения. Считаме, че практиката „ болница в болница” е един от главните канали за източване на държавните и общински лечебни заведения, които изпадат в задължения, заключи Цацаров. И по този начин, в случай че караме по този метод, вместо табелата МБАЛ на едно здравно заведение измежду време на същата постройка ще има името на съответната частна болница- наемател,посочи той.

Нашата акция ще докара до посягане до огромни финансови ползи, само че запитвам допустимо ли е на територията на едно здравно заведение да съществува друго, въпреки и с друга активност, запита основният прокурор. Допустимо ли е и в случай че е възможно дали не би трябвало да се отнася единствено за самостоятелни частни практики, за така наречен джипи-та, добави той. И дали би трябвало да одобряваме държавните и общински лечебни заведения единствено като търговски сдружения, зададе още един въпрос Цацаров. И допусна, че за това би трябвало да се замислят и депутатите.

Прокуратурата няма права по закон да нападна подписани, настоящи контракти, а преследваме закононарушения на съответни лица, отговори на въпрос на БГНЕС основният прокурор. Запитан дали знае за голям финансов запас, получен от паразитиране на частни лечебни заведения и клиники върху държавни, който се завърта от лекари и лекарски семейства посредством заложни къщи и компании за бързи заеми, той сподели, че в случай че в прокуратурата не знаят това, не биха почнали тези инспекции.

Още през днешния ден съм се разпоредил в Министерство на здравеопазването в границите на 2 седмици да се ревизират здравните заведения във всички 27 области, които имат сходни контракти, съобщи Ананиев. Ще работим на пресечен принцип, инспекциите ще се правят от представителите на нашите институции от прилежаща област, с цел да няма взаимозависимост, ще ревизираме всички параметри на договорите, даде обещание той.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР