Министерството на здравеопазването е изпратило предложение до Министерството на образованието

...
Министерството на здравеопазването е изпратило предложение до Министерството на образованието
Коментари Харесай

МЗ предлага специалността „Медицинска сестра“ да бъде определена за защитена

Министерството на опазването на здравето е изпратило предложение до Министерството на образованието и науката специалността „ Медицинска сестра “ да бъде избрана за предпазена. Това стана ясно по време на работна среща сред заместник-министъра на опазването на здравето доктор Тома Томов, заместник-министъра на образованието и науката проф. д.ф.н. Генка Петрова и заместник-министъра на труда и обществената политика Иван Кръстев, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. По време на диалога е разисквано какви целенасочени дейности могат да бъдат подхванати за превръщане на отрицателните трендове, свързани с дребния брой искащи да упражняват специалността здравна сестра.

„ Един от най-съществените проблеми, пред който е изправена системата на опазването на здравето, е дребният брой медицински сестри, упражняващи специалността си. За оптималното действие на системата е признато минималното съответствие медицински сестри/лекари да е най-малко 2:1. Към 31.12.2020 година, по данни на Националния статистически институт, това съответствие у нас е едвам 0,98:1 “, съобщи зам.-министър Томов.

В последните 20 години има трайна процедура университетите да афишират в приемите си повече места за бъдещи лекари, в сравнение с за медицински сестри. Ако в къси периоди тази наклонност не се обърне, дефицитът на медицински сестри ще се усили фрапантно, сподели още зам.-министърът.

По думите му една от главните крачки за решаването на този проблем е специалността здравна сестра да бъде избрана за предпазена.

Работи се и по пакет от ограничения, които в дълготраен проект да основат по-привлекателни условия за работа на медицинските сестри и по този начин да се ускори ползата на младежите към тази специалност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР