Министерството на вътрешните работи публикува за обществено обсъждане проект на

...
Министерството на вътрешните работи публикува за обществено обсъждане проект на
Коментари Харесай

МВР публикува за обществено обсъждане проект за системата BG-ALERT

Министерството на вътрешните работи разгласява за публично разискване план на Наредба за реда за създаване, поддържане, развиване и потребление на системата BG-ALERT за разпространяване на известия за предизвестие на популацията. Той е оповестен в портала за публични съвещания.

В наредбата се показва, че системата ще има няколко вида известия. Това са: EU-Alert level 1 - Съобщения за предизвестие с най-голям приоритет; EU-Alert level 2 - Съобщения за предупреждение; EU-Alert level 3 - Информационни съобщения; EU-Amber - Съобщения за човек в неопределеност, както и EU-Monthly Test - Специфично известие за тест.

Съответно системата ще се употребява за разпространяване на известия за предизвестие на популацията за естествени бедствия – наводняване, пожар, свлачище, лавина, вулканична активност, рискови метеорологични феномени (гръмотевична стихия, градушка, обилен/интензивен валеж/снеговалеж, мощен вятър, гъста мъгла, поледица). Ще се популяризират и известия за породено от индивида злополучие или изключителна обстановка, в резултат на повреда, случай, тежко транспортно произшествие или терористичен акт, свързани с пожар, гърмеж и/или разпространяване и замърсяване на околната среда с рискови токсични химически, биологически или радиоактивни субстанции и вещества. Освен това ще може да се популяризират известия за оповестени за общодържавно търсене малолетни и малолетни лица, за които може да се допусна, че животът и/или здравето им са в заплаха. Системата ще уведомява и за оповестени за общодържавно търсене лица, за които се допуска, че са изпаднали или могат да изпаднат в състояние, поставящо в риск живота и/или здравето им.

Предвижда се известието за предизвестие на популацията от системата да се популяризира на български и британски език. Това ще се прави от длъжностни лица, които ще преминат образование. В него ще се показва способният орган, разпространяващ известието, както и дали става дума за заплаха или събитие. Съобщението може да съдържа рекомендация за деяние, времеви интервал, за който е годна заплахата или събитието, както и друга спомагателна информация.

Системата ще се управлява от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. Министерство на вътрешните работи ще води обществен лист на способените органи с права за потребление на системата BG-ALERT.

„ В сегашния план на разпоредба са регламентирани техническите стандарти, протоколи и други използвани механически условия за създаване на системата BG-ALERT за разпространяване на известия за предизвестие на популацията, както и условията към доставчиците на мобилни междуличностни съобщителни услуги с номерà за обезпечаване на условия за разпространяване на известия посредством технологията Cell Broadcast. С плана на разпоредба се дефинират и редът и изискванията за поддържане, развитите и потребление на системата BG-ALERT за разпространяване на известия за предизвестие на популацията “, се показва в претекстовете към плана.

От Министерство на вътрешните работи допълват, че потреблението на системата BG-ALERT за разпространяване на известия за предизвестие на популацията ще увеличи успеваемостта за даване на информация за събития, като естествени или породени от индивида бедствия или изключителни обстановки.

През ноември се организираха проби на системата в разнообразни градове в страната, както и народен тест.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР