Министерството на вътрешните работи организира международна конференция Ефективно управление на

...
Министерството на вътрешните работи организира международна конференция Ефективно управление на
Коментари Харесай

Демерджиев: Европа трябва да има ясна и единна политика за опазване на външните си граници

Министерството на вътрешните работи провежда интернационална конференция „ Ефективно ръководство на външните граници на Европейски Съюз “. Фокус на форума, който се организира през днешния ден в София, е подложен върху отбраната на външните граници на Европейски Съюз като основен приоритет за попречване на увеличаващата се незаконна миграция, вторичните придвижвания и наред с това - битката с контрабандата на мигранти. В конференцията взе участие министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Николае Боде. Видеообръщение към делегатите насочи министърът на вътрешните работи на Италия Матео Пиантедози, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

„ Целта, която си слагаме е да намерим пресечната точка на нашето схващане за ръководство на границите. Ако съумеем да разбираем и разберем разликите, ще помогнем за фокусиране на бъдещите полемики върху съответни и работещи решения “.

Това съобщи заместител министър-председателят по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който откри интернационалната конференция. Той напомни в резюме провокациите, пред които е изправен Европейски Съюз през последните години - гарантиране сигурността на границите, усилване и възстановяване на предварителната защита на незаконната миграция и на разрастването на мрежите за трафик на мигранти, по-доброто потребление на поддръжката на европейските организации, както и нужните стъпки за усилване на съдействието с третите страни, в това число поради отговорностите им по линия на връщането.

Министър Демерджиев посочи подхванатите от страна на Европейски Съюз дейности за реализиране на резистентност във връзка с миграционните провокации, измежду които укрепване на законодателната рамка посредством нови принадлежности за ръководство на външните граници, засилени мандати на Фронтекс и Европол, реализиране на оперативна съгласуемост. „ Някои от тези принадлежности към този момент работят сполучливо, за други към момента е належащо реализиране на общо европейско схващане. Европа би трябвало да има ясна и единна политика за метода, по който да опазва външните си граници. Това е обща отговорност, която следва да бъде осъзната и поета от всяка страна членка “, акцентира българският вътрешен министър.

По време на форума организациите Фронтекс, Европол и EU-Lisa направиха презентации по тематиката. Директорът на Групово дело „ Гранична полиция “ основен комисар Росица Димитрова срещна участниците с практическата работа и провокациите по южната ни външна граница. Дискусиите всъщност продължиха с акцент върху усилване на поддръжката за страните на първа линия, по-ефективния отговор на вторичните придвижвания и битката с контрабандата на мигранти и по-активното съдействие както сред страните, по този начин и с европейските организациите.

Делегатите се сплотиха към визията, че ефикасната отбрана на външните граници на Европейски Съюз би трябвало да продължи да бъде основен приоритет в европейския дневен ред. Отчетено бе, че ефикасната предварителна защита има потребност от средства и може да бъде в допълнение засилена, в случай че Европейската комисия прегледа опцията за финансова поддръжка за поддържане и модернизиране на физическата и техническа инфраструктура. Представена беше серия от ограничения за попречване на незаконните прекосявания, като причина за ограничение на вторичните придвижвания в границите на Европейски Съюз. В този смисъл бе очебийно, че по-доброто полицейско съдействие, директните контакти, обменът на информация и опит в действително време сред правоохранителните органи ще способства за по-ефективен надзор и противопоставяне на контрабандата на мигранти по задачите миграционни направления. Отчетено бе, че приносът на страните членки е основен за триумфа на всяка една европейска самодейност в региона на ръководството на миграцията като цяло.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР