Министерството на вътрешните работи (МВР) трябва да отговори защо журналист

...
Министерството на вътрешните работи (МВР) трябва да отговори защо журналист
Коментари Харесай

АЕЖ: МВР да отговори защо журналист е привикан на разпит, защото задава въпроси за полицейско насилие

Министерството на вътрешните работи (МВР) би трябвало да отговори за какво публицист е бил привикан на разпит, откакто е отправил въпроси към пресцентъра на ведомството. Репортерът на " Сега " Мартин Георгиев описа, че в понеделник е бил извикан на разпит поради писмени въпроси до пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Запитването е обвързвано с дейностите на полицията на митинга на пл. " Независимост " на 2 септември.

В-к " Сега " е, изпратен от Георгиев, от който излиза наяве, че фактически журналистът е изпратил въпроси към пресцентъра, а не е подавал сигнал за осъществено закононарушение. Въпреки това, той е бил разпитван и му е обяснено, че запитването се третира като сигнал.

Това е неуместно, защото запитването се базира на фрагменти, излъчени по една от най-гледаните малките екрани - Би Ти Ви. Видеото, на което се вижда служител на реда, охраняващ митинга, снабден с бокс, както и чиновници на реда с нерегламентирани емблеми върху униформите даде начало на необятна социална полемика.

Въпросите на Георгиев са до каква степен това е възможно и какви ограничения са подхванати от управлението на Министерство на вътрешните работи. Това питане отразява публичния интерес по тематиката и би следвало Министерство на вътрешните работи да отговори дали е почнала вътрешна инспекция, какви са резултатите и какви са ограниченията, подхванати по отношение на въпросните чиновници.

Това, че вместо да даде отговор, който дължи на обществото, Министерство на вътрешните работи привиква журналиста на разпит, наподобява на опит за заплашване и на принуда, която евентуално цели да накара медиите да не се интересуват от сходни непозволени дейности на полицията.

Асоциацията на европейските публицисти - България упорства за цялостна бистрота за това по какъв начин се е стигнало до този разпит. От институцията би трябвало да посочат: от кого е признато запитването, към кого е разпределено, кой е взел решение да се третира като сигнал. Министерство на вътрешните работи би трябвало да отговори има ли отклонения от вътрешната процедура за такива случаи и кой носи отговорност за решението. Други отговори, които Министерство на вътрешните работи продължава да дължи, са тези на съответните въпроси, заложени от Георгиев. Затова АЕЖ приканва сътрудниците публицисти при всеки вероятен случай да питат политическото и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи какви ограничения са подхванати по отношение на служителя на реда с бокса и сътрудниците му с нерегламентираните детайли на униформата.

АЕЖ напомня, че предходната седмица изиска от основния секретар на Министерство на вътрешните работи информация по отношение на насилието и ареста на публицисти в нощта на 2 септември. Все още няма информация по случая от страна на министерството.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР