Министерството на външните работи в Москва разглежда експулсирането на руски

...
Министерството на външните работи в Москва разглежда експулсирането на руски
Коментари Харесай

Москва: Експулсирането на дипломатите ни от София е неприятелска стъпка

Министерството на външните работи в Москва преглежда експулсирането на съветски дипломати от София като неприятелска и провокационна стъпка. Ведомството предизвестява българските управляващи за възможни ответни ограничения. Това се споделя в публикуван през днешния ден коментар на съветското външно министерство, съобщи ТАСС.

" На 24 януари българските управляващи взеха решение да изгонят от страната посланик от Посолството и чиновник от Търговското посланичество на Руската федерация в България. Не бяха показани никакви ясни и безапелационни доказателства, обосноваващи това решение ", декларира министерството в текста, качен на уеб страницата му, предава Българска телеграфна агенция.

" Преценяваме тази стъпка на публична София като намерено неприятелска и провокационна, внезапно противоречаща на градивния, обичайно изпълнен с взаимно почитание темперамент на руско-българските връзки. Запазваме си правото да вземем ответни ограничения ", се показва в коментара.

Българската прокуратура изпрати на Министерството на външните работи писма по отношение на двама съветски жители, които са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването й на непозната страна или непозната организация - закононарушение по член 104, алинея 1 от Наказателен кодекс, заяви през вчерашния ден пресцентърът на Министерство на външните работи.

Досъдебните производства против съветските жители са прекъснати, защото те се употребяват с дипломатически имунитет. В рамките на своята подготвеност Министерство на външните работи разгласи с ноти за " личност нон грата " един съветски посланик, а за " недопустим " - член на техническия личен състав на съветското посолство в София.

Руският дипломат Анатолий Макаров бе извикан в Министерство на външните работи, с цел да получи нотите. На двамата бе даден период от 48 часа за овакантяване на страната. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР