Министерството на външните работи потвърждава своята категорична позиция, че политиците

...
Министерството на външните работи потвърждава своята категорична позиция, че политиците
Коментари Харесай

МВнР за отношенията с РСМ: Изказвания, които обиждат, са абсолютно неприемливи и контрапродуктивни

Министерството на външните работи удостоверява своята безапелационна позиция, че политиците и обществениците от България и от Северна Македония имат виновна роля за създаване на доверието и развиване на добросъседските връзки сред двете страни, както и за понижаване на напрежението в публичното пространство.

В тази връзка, Министерството на външните работи акцентира, че обществени изявления, които наскърбяват или предизвикат другата страна, са безусловно неприемливи и контрапродуктивни. Те не съставляват формалната позиция на българската страна и не могат да бъдат интерпретирани като такава.

Имайки поради общата история, която свързва двете страни, честванията на общи исторически събития и персони, като да вземем за пример годишнината от гибелта на Мара Бунева, би трябвало да водят до подсилване на доверието и добросъседството.

Същевременно не по-малко рискови за двустранните връзки са апелите на маргинални партии в Северна Македония против български политици и общественици, които са ангажирани със отбрана на правата на българите в Северна Македония и планове за доближаване на хората сред двете страни. Подобен метод има очевидната цел да сътвори в допълнение напрежение в двустранните връзки в полза на среди, които не са заинтригувани от европейската интеграция на Република Северна Македония. Добросъседските връзки с нашите другари в Скопие ще бъдат построени посредством разговор, а не посредством забрани, се споделя в позицията на Министерство на външните работи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР