Министерството на външните работи на талибаните приветства в четвъртък части

...
Министерството на външните работи на талибаните приветства в четвъртък части
Коментари Харесай

Талибаните призоваха ООН да не се намесва в делата им

Министерството на външните работи на талибаните приветства в четвъртък елементи от изказването на специфичния делегат на Организация на обединените нации за Афганистан Роза Отунбаева пред Съвета за сигурност. Но в същото време и прикани интернационалната общественост да заобикаля намеса в тяхното ръководство и закони.

" Призоваваме всички участници да съблюдават наложителната норма за невмешателство и да преустановят всички опити за интервенция в нашите вътрешни работи, в това число модалностите и състава на нашето държавно управление и закони ", се споделя в изказване на талибаните.

Талибаните подчертаха, че Отунбаева е признала " позитивните промени ", настъпили в Афганистан, като  " ефикасна възбрана на опиатите " и " макроикономическа непоклатимост ".

" Изявлението на СПГС постави известни старания да отрази комплицираните действителности на Афганистан, за разлика от неотдавнашния отчет на екипа за наблюдаване на Комитета по глобите и специфичния докладчик по правата на индивида, които бяха изпълнени с грешки и мощно наклонени, с цел да отразят политическите стратегии на някои артисти ", се споделя в изказването.

Талибаните остават ангажирани с интернационалните правила и отговорности, " които не опонират на правилата на ислямския закон, не опонират на културните правила на Афганистан или подкопават националните ползи ".

Припомняме, че в отчета на Отунбаева се споделя, че  интернационалното признание като законно държавно управление на страната остава почти невероятно, в случай че не отстранен строгите ограничавания върху образованието и заетостта на дамите и девойките.

Отунбаева сподели пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че талибаните са поискали да бъдат приети от Организация на обединените нации и нейните 192 други държави-членки, " само че в това време те работят против основните полезности, изразени в Хартата на Организация на обединените нации ".

След постоянните си диалози с талибаните тя съобщи: " Аз съм откровена за пречките, които те сами си сътвориха посредством указите и рестриктивните мерки, които вкараха, по-специално против дамите и девойките. "

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 година, когато войските на Съединени американски щати и НАТО бяха в последните седмици на евакуиране от страната след две десетилетия война. Указите на групата, ограничаващи присъединяване на девойки и дами, повлияха на задграничната помощ за страната, чиито жители са изправени пред най-голямата филантропична рецесия в света.

Талибаните в началото дадоха обещание по-умерено ръководство, в сравнение с по време на първия си престой на власт от 1996 до 2001 година, само че започнаха да постановат ограничения за дамите и девойките скоро след поглъщането през 2021 година На дамите към този момент са неразрешени работни и публични места, в това число паркове, бани и фитнес зали, а на девойките е неразрешено да учат след шести клас.

Талибаните също върнаха прецизното си тълкуване на ислямския закон или шариата, в това число обществените изтезания.

Въпреки апелите на ООН Отунбаева заяви, че няма смяна в рестриктивните мерки, в това число възбраната през април за афганистански дами, работещи за Организация на обединените нации. Тя назова възбраната нарушаване на отговорностите на Афганистан като член на Организация на обединените нации " да зачита привилегиите и имунитета на Организация на обединените нации и нейните чиновници, в това число афганистанските дами, които работят за нас ".

Отунбаева, някогашен президент на Киргизстан, повтори, че всички несъществени афганистански чиновници, както дами, по този начин и мъже, към момента си стоят у дома, и тя сподели, че Организация на обединените нации е " твърда ", че дамите национални чиновници няма да бъдат сменени от мъже, " както някои талибански управляващи предложиха.

В края на април Съветът за сигурност единодушно утвърди резолюция, призоваваща талибаните бързо да анулират все по-суровите ограничения, налагани на дамите и девойките, и осъжда възбраната за афганистански дами да работят за Организация на обединените нации, наричайки я " невиждана в историята на Обединените народи ". "

Въз основа на полемики с доста хора в Афганистан, сподели Отунбаева, излиза наяве, че указите на талибаните " са мощно непопулярни измежду афганистанското население " и костват на ръководещите " както вътрешна, по този начин и интернационална легитимност, като в същото време предизвикват страдалчество на половината от популацията им и повреждат техните стопанска система. "

В откровена политическа оценка тя сподели на членовете на съвета, че режимът на талибаните " остава изолиран и автократичен ", с " неотчетна централна власт " и държавно управление, формирано напълно от мъже, съвсем напълно от своята пущунска и селска база.

Докато афганистанската стопанска система " остава постоянна, въпреки и в ниско равновесие ", 58 % от семействата се борят да задоволят главните потребности на фамилиите си, а Организация на обединените нации продължава да дава отговор на потребностите на 20 милиона души, които се нуждаят от помощ, сподели още Отунбаева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР