Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди публикуваното

...
Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди публикуваното
Коментари Харесай

Скопие осъди подпалване на българския трибагреник |

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди оповестеното в обществените мрежи видео, на което се вижда по какъв начин младежи палят българското знаме, оповестяват македонските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Видеото бе оповестено от младежката организация на ВМРО-ДПМНЕ в община Гази Баба. Министерството съобщи, че това е на ниска цена и несполучлив опит да се провокира ненавист сред жителите на двете страни. Външното министерство в Скопие декларира, че по „ най-категоричен метод осъжда всеки акт на опозоряване на чиито и да било национални знаци, в това число знаците на прилежаща Република България, както и всеки различен тип израз на ненавист, който не подхожда на значителните връзки сред двете страни “

ВМРО-ДПМНЕ отхвърли да стои зад този акт, оповестява македонският Фокус.

„ Нито младежката организация, нито ВМРО-ДПМНЕ стоят зад този Facebook канал, който прочее е основан преди един ден и има желание да отклони вниманието на обществото от злополуката в опазването на здравето и политическата рецесия след ветото от източната съседка “, оповестиха от партията.

Ще убеждаваме София, че езикът не може да бъде спънка, в случай че има взаимно почитание, написа в заглавие вестник „ Нова Македония “, цитирайки вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров. Той приказва през вчерашния ден на онлайн конференция „ Страните от Западните Балкани по пътя им към Европейски Съюз - провокации и благоприятни условия за европейска интеграция “.

„ Няма да прекратим напъните. Оставаме отдадени на търсенето на излаз, само че единствено в рамките, в които е допустимо. Напълно отдадени сме на отговорностите, които произлизат от Договора за добросъседство, само че не можем да преговаряме за езика и идентичността. Езикът не може да бъде спънка за другарството, в случай че това другарство се основава на взаимно почитание, и ние ще продължим да убеждаваме съседите ни в София, че това е по този начин. Не е умно историята да стане предмет на диалог сред политиците, това би трябвало да се остави на историците. Не можем да сменим историята, само че можем да променим днешния и утрешния ден “, сподели вицепремиерът Никола Димитров.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР