Министерството на външните работи на Република България приветства публикуването на

...
Министерството на външните работи на Република България приветства публикуването на
Коментари Харесай

МВнР приветства разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани

Министерството на външните работи на Република България приветства публикуването на пакета " Разширяване " за 2019 година на Европейската комисия. Потвърдени са водещите правила на политиката на разширение – правилото на личните заслуги и фокусът върху върховенството на правото и главните свободи, написа novini.bg.

``
реклама

Разширяването на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани остава измежду предпочитаните за България тематики и следва да продължи да заема значимо място в европейския дневен ред. Добросъседските връзки, районното съдействие, върховенството на правото са критерии от хоризонтално значение, попадащи в рамката на условностите.

Удовлетворени сме от запазването на динамичността, реализирана от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в региона на разширението, в това число с признатите изводи през юни 2018 година, която и актуалните отчети на Европейска комисия отразяват. В тази връзка приветстваме рекомендациите за започване на договаряния за присъединение както с Република Северна Македония, по този начин и с Албания.

С оглед на предпочитаното значение на добросъседските връзки ще бъде належащо на всеки стадий от процеса да бъде оценено осъществяването на постигнатите договорености в тази област с всички страни-кандидатки, които водят договаряния за присъединение. За тази цел с изключително внимание ще бъде изисквано използване на процедура на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония.

България деликатно ще проучва отчетите и рекомендациите на Европейска комисия, предвид на оценка на тяхната меродавност и обективност. Ще поставим всички старания за приемането на Заключения на Съвета, потвърждаващи смисъла на политиката на разширение на Европейски Съюз като основен инструмент за мир, непоклатимост, сигурност, разцвет и дълбочинна промяна на обществата в страните-кандидати и евентуални претенденти за участие посредством осъществяването на нужните критерии. Очакваме плановете на изводи, с които да бъде квалифицирано решение за започване на договаряния за участие с Република Северна Македония и Албания.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР