Министерството на външните работи на Република България обяви за персона

...
Министерството на външните работи на Република България обяви за персона
Коментари Харесай

Външното ни министерство обяви военния аташе на руското посолство за персона нон грата

Министерството на външните работи на Република България разгласи за личност нон грата посланик от съветското посолство в София и му даде 72 часа период да напусне страната поради дейности, несъвместими с дипломатическия му статут. 

Нота с това наличие бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата задача, който бе извикан в постройката на Министерство на външните работи. 

Мярката е подхваната откакто вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи писмо от основния прокурор Иван Гешев, че в границите на досъдебно произвеждане е открито по какъв начин въпросният посланик е събирал информация, представляваща държавна загадка. По-рано от прокуратурата оповестиха, че профилираната прокуратура проверява следващият случай с съветски разузнавач у нас. Сигналът е от ДАНС.

Дипломат от посолството е събирал информация, която е държавна загадка. Действал от 2017 година Интересувала го военна информация,  в това число числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от Съединени американски щати. След това докладвал всичко на военното разузнаване в Москва. Въпросният  дипломат е военният аташе в съветското посолство Василий Сазанович. Той е контактувал с българин, който е имал достъп до класифицираната информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова полза. Заради имунитета на съветския посланик следствието е спряно.

Москва реагира стремително и излезе с позиция, че ще отговори с огледални ограничения. " Министерството на външните работи на Република България разгласи боен, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България за persona non grata. Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на защитата на Руската Федерация не спомага за развиване на разговора сред нашите страните във военната сфера, както и за подсилване на непоклатимост в Черноморския район. Руската страна си резервира право за ответни ограничения ", се споделя в известието на съветската задача у нас. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР