Министерството на външните работи на Република България изразява силно разочарование

...
Министерството на външните работи на Република България изразява силно разочарование
Коментари Харесай

МВнР: РС Македония да спре с провокациите към България. Помрачиха празника

Министерството на външните работи на Република България показва мощно отчаяние от решението на управляващите в Република Северна Македония да подхващат дейности, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май Гергьовден, като отхвърлиха да позволен на своя територия българския народен представител в Европейския парламент и представител на групата на Европейската национална партия по въпросите на разширението доктор Андрей Ковачев, ръководителя на Фондация „ Българска памет “ доктор Милен Врабевски и още трима български жители.
Събитието във връзка празника се провежда обичайно от години насам в Ново Село, Струмица от посолството на Република България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация „ Българска памет “ посредством гала на българското военно гробище със заупокойна панахида.
Недоумение пораждат основанията за получения отвод, а точно издадена възбрана за влизане в Северна Македония, написа в позицията на българското Министерство на външните работи.
Във връзка с днешния невиждан случай, Министерството на външните работи акцентира, че декларираните искания за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото прекратяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции. Българската страна ще сложи публично въпроса пред управляващите в Северна Македония и пред интернационалните ни сътрудници, защото развития от сходен темперамент оказват отрицателно въздействие върху добросъседските връзки и напъните на българската страна, ориентирани към възобновяване на доверието и основаване на позитивен климат за развиване на двустранните връзки.
За първа година церемонията включваше взаимно свещенодействие сред двете православни църкви, на която участваха и представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония, както и възпитаници от България. Българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на Северна Македония, което преди години беше възобновено точно със средства на Фондация “Българска памет ”.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР