Министерството на външните работи на Грузия изрази във вторник дълбока

...
Министерството на външните работи на Грузия изрази във вторник дълбока
Коментари Харесай

Грузия обвинява Украйна в намеса във вътрешните работи

Министерството на външните работи на Грузия изрази във вторник " дълбока угриженост " от решението на украинските управляващи да експулсират грузинския дипломат от страната за съвещания с неговото държавно управление. Причината за крайната мярка е някогашният грузински президент Михаил Саакашвили , който Украйна упорства да бъде предаден за лекуване , се споделя в изказването.

В изказване на грузинското министерство на външните работи се показва, че дейностите на украинските управляващи съставляват последна форма на изостряне на дипломатическите връзки и фактът, че формален Киев подхваща тази стъпка против другарска страна и нейния народ е за жалост.
 Украйна привика грузинския дипломат поради Саакашвили
Украйна привика грузинския дипломат поради Саакашвили

Здравословното му положение тормози Киев

" Причината, посочена от украинските управляващи, прави тази стъпка изключително неразбираема. Решението на Европейския съд по правата на индивида за следващ път удостовери най-високите стандарти за отбрана на правата на Михаил Саакашвили . На фона на сходно развиване, решението на украинските управляващи нанася забележителна щета на стратегическите връзки сред двете страни и съставлява директна интервенция във вътрешните работи на една суверенна страна ", се споделя в известието.

Министерството на външните работи на Грузия се надява, че формален Киев ще преразгледа решението си и ще постави старания за по-нататъшното развиване на исторически другарските връзки сред двете страни, се споделя още в изказването.

Посланикът на Грузия в Украйна бе извикан в украинското външно министерство на 4 юли за диалог поради отношението на грузинските управляващи към Михаил Саакашвили.

Припомняме, че в понеделник  Саакашвили участва на правосъдно съвещание посредством видеовръзка. Той сподели какъв брой е измършавял по време на болничния си престой.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази възмущението си от положението на ограничения от независимост някогашен президент на Грузия Михаил Саакашвили и разгласи, че поради това Украйна моли грузинския дипломат да се върне в Тбилиси.

Саакашвили явно е в тежко положение и се нуждае от здравно лекуване.
 Михаил Саакашвили гасне в пандиза
Михаил Саакашвили гасне в пандиза

През последните месеци здравословното му положение бързо се утежни

Саакашвили, който изкара два мандата като президент сред 2004 година и 2013 година, сега излежава присъда от шест години затвор за корист с власт, макар че интернационалните правозащитни групи дефинираха присъдата му като политически стимулирана.

Има съмнение, че може да е бил токсичен.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили отхвърля да помилва Саакашвили.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР