Министерството на външните работи на Франция обяви в понеделник шестима

...
Министерството на външните работи на Франция обяви в понеделник шестима
Коментари Харесай

Франция гони шестима руски дипломати

Министерството на външните работи на Франция разгласи в понеделник шестима съветски сътрудници, представящи се за дипломати, за " личност нон грата ". Решението бе взето, откакто следствие на вътрешните разследващи служби заключи, че работят против френските национални ползи, заяви " Ройтерс ".

" След доста дълготрайно следствие Главната дирекция за вътрешна сигурност разкри в неделя, 10 април, загадка интервенция, осъществена от съветските разследващи служби на наша територия ", се споделя в изказване на министерството, без да прецизират други елементи. Шестима съветски сътрудници, настоящи под дипломатическо прикритие и чиято активност се оказа в несъгласие с нашите национални ползи, бяха оповестени за персони нон грата ", се споделя в известието.

Вътрешният министър Жерал Дарманен поздрави чиновниците в Twitter за възпрепятстването на интервенцията. Той също не даде детайлности за естеството на задачата.

В отсъствието на съветския дипломат в Париж неговият заместител е бил извикан, с цел да го осведоми за аргументите за експулсирането, заяви външното министерство.

" Русия ще отговори надлежно ", сподели представителят на външното министерство Мария Захарова, представена от организация ТАСС.

По-рано този месец Франция експулсира 35 руснаци с дипломатически статут като част от по-широк европейски ход и съобщи, че сътрудниците са работили срещу ползите на Франция.
 Песков: Гоненето на съветски дипломати ще затрудни интернационалните връзки
Песков: Гоненето на съветски дипломати ще затрудни интернационалните връзки

Това е недалновидно и стъпка, която първо ще усложни връзката ни

Въпреки някои рецензии, президентът Еманюел Макрон се опита да поддържа разговор с съветския президент Владимир Путин. Той беседва постоянно с Путин като част от напъните за реализиране на преустановяване на огъня в Украйна и започване на надеждни договаряния сред Киев и Москва.

Напрежението обаче се ускори през последните седмици, като съветският дипломат беше призоваван три пъти, в това число два пъти поради съобщия в " Туитър " от неговото посолство, които Франция дефинира като неприемливи.

Припомняме, че редица европейски страни, измежду които и България, през последните седмици изгониха десетки съветски дипломати.

Руските управляващи предизвестиха за ответни дейности, само че оповестиха, че сходни стъпки не вземат решение проблеми.

 Медведев: Гоненето на съветски дипломати по света не взема решение никакви проблеми
Медведев: Гоненето на съветски дипломати по света не взема решение никакви проблеми

Германия разгласи, че гони 40 съветски дипломати, Франция заяви, че е решила да изгони 35 дипломати
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР