Министерството на външните работи е изпълнило всички свои ангажименти за

...
Министерството на външните работи е изпълнило всички свои ангажименти за
Коментари Харесай

Външно: 755 секции в 62 държави са готови за избори

Министерството на външните работи е изпълнило всички свои задължения за организация на изборите зад граница. Това сподели на брифинг дни преди изборите на 2 октомври служебният външен министър Николай Милков.

Общо секциите, в които сънародниците ни в чужбина могат да упражнят правото си на глас, са 755 в 62 страни, като най-вече са в Турция. В 300 от тях ще се гласоподава машинно, като в 238 ще има по две машини заради високата явка на предходните избори през ноември, като общо по света са разпратени 538 машини. Освен това - над 5,5 тона бюлетини са предоставени от Министерство на външните работи за вота в чужбина.

" Всичко това е изпратено зад граница, нямаме повече логистични проблеми за решение все още ", регистрира посланик номер едно.

Милков акцентира и опита, насъбран от Външно, при правене на избори напоследък. " Имаме сериозен насъбран опит - това са четвърти избори зад граница, които организираме за малко повече от година. Ресурсите, които са нужни за организация на изборите, доста надвишават бюджета и потенциала на дипломатическите ни представителства. Затова постоянно сме разчитали на българската общественост в чужбина и доброволците в секциите. "

На уеб страницата на министерството са оповестени подробни методически инструкции, които да употребяват членовете на секциите при пораждане на даден проблем, както и адреса на всяка една от секциите по света, с цел да могат сънародниците ни да преценяват къде ще е най-удобно да упражнят правото си на глас.

Към момента риск за осъществяване на изборите има само във Флорида, където в очакване на вихър към този момент са евакуирани над 2 милиона души, само че в случай че не възникне форсмажор, то избор ще има, увери министърът.
ТЕМА преди 37 минути 237 преди 6 часа (обновена) 2474 преди 15 часа 2425
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР