Министерството на туризма е закъсняло с мерките в подкрепа на

...
Министерството на туризма е закъсняло с мерките в подкрепа на
Коментари Харесай

МТ не е взело навременни мерки в подкрепа на бранша по време на пандемията

Министерството на туризма е закъсняло с ограниченията в поддръжка на сектора по време на пандемията от COVID-19. Това е заключението на Сметната палата за успеваемостта на ограниченията в поддръжка на туризма, оповестяват от ведомството.

От там показват, че за интервала от 01.02.2020 до 31.12.2021 година Министерството на туризма е приложило седем характерни ограничения в поддръжка на сектора на обща стойност 149 милиона лв..

Одитът на Сметната палата демонстрира, че незадоволително своевременното и целеустремено подкрепяне се дължи на неналичието на задоволителен административен потенциал, недостатъци при създаването на дизайна на ограниченията, незадоволително целеустремено информиране на заинтригуваните лица и неналичието на надзор при целевото разходване на средствата от подкрепените лица за част от схемите. Отчитат се също и пропуски в работата на оценителните комисии.

Според Сметната палата не са подхванати дейности за одобряване на ред и процедури за ясно систематизиране на отговорностите и наложителните стъпки при създаването на дизайна на схемите за държавна помощ . От ведомството разясняват, че Министерството на туризма не е направило разбор, който да приоритизира браншовете в туризма, най-силно нуждаещи се от спомагателен запас за оцеляване в изискванията на пандемията.

Освен това Министерството на туризма не е направило навременна оценка за нуждата от целеустремено финансово подкрепяне на туроператорите и туристическите сътрудници, въпреки че е налице информация за забележителния размер на общата стойност по предплатени и неосъществени туристически пакети от към 250 млн. лева, формиращи отговорности към над 200 000 клиенти и снабдители. В резултат на това схеми за обезпечаване на запас за погашение на дължими суми за неосъществени пътувания са въведени сред 6 и 9 месеца след оповестяване на изключителното състояние в страната, а безвъзмездната финансова помощ е получена от бенефициентите 12 месеца след оповестяване на пандемията.

От одитът на Сметната палата излиза наяве, че не са подхванати навременни дейности в поддръжка на лицата, осигуряващи допълващи туристически услуги, като екскурзоводи, планински водачи и други. Помощта за тях е пристигнала 11 месеца след оповестяването на изключително състояние в страната.

При създаване на дизайна на ограниченията са позволени разнообразни пропуски, забавяния, а в някои случаи и несъответствия с условията, което основава усложнения за лицата, извършващи оценяване на заявленията/проектните оферти и реализиране на надзор. Допуснати са недостатъци в процеса и осъществяването на стартираните схеми и процедури за поддръжка, като не се подсигурява във всички случаи заслужено и целеустремено подкрепяне в сходство с потребностите на предприятията от туристическия бранш.

Сметната палата издаде осем рекомендации на Министерството на туризма, осъществяването на които да докара до по-голяма успеваемост на работата в процеса по администриране на държавните помощи и за обезпечаване на мониторинг и оценка на успеваемостта на схемите за тях.
 Туристическият отрасъл засегнат от черния PR и мисленето
Туристическият отрасъл засегнат от черния PR и мисленето " на парче "

Призовават да се мисли за сектора целогодишно, а освен преди сезон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР