Министерството на труда и социалната политика предлага пакет от поправки

...
Министерството на труда и социалната политика предлага пакет от поправки
Коментари Харесай

При работа от разстояние: Без имейли и съобщения от шефа в почивните дни

Министерството на труда и обществената политика предлага пакет от ремонти в Кодекса на труда. Предложението бе оповестено за публично разискване. Една от заложените хрумвания е шефът да няма да има право да търси служащия в почивните дни посредством имейли и известия в обществени мрежи. Това ще важи за работещите от разстояние.

„ С цел да се обезпечи протекция на работещите от разстояние се предлага регламентиране на " правото на изключване ", се показва в претекстовете. Т.е. смяната би обозначила правото на служащия да не реализира електронна връзка с шефа си по време на междудневната и седмичната отмора.

Тъй като при някои специалности е належащо в избрани обстановки шефът да има право да комуникира с служащия, се регламентира опцията с самостоятелния или груповия трудов контракт да се уговорят изискванията, при които това ще е възможно.

С поправките се регламентират и минималните условия по тази причина какво да съдържа трудовият контракт, в случай че работим от разстояние. Работникът ще е длъжен да обезпечи мястото, на което ще работи от разстояние, като то не би трябвало да крие риск за здравето и живота му. Предлагат се и промени, свързани с отчитането на свършената работа от разстояние и контрола на работното време.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР