Министерството на труда и социалната политика подготвя законодателни промени, които

...
Министерството на труда и социалната политика подготвя законодателни промени, които
Коментари Харесай

Подготвят се законодателни промени, които ще разрешат проблемите при прехвърлянето на фондове в НОИ

Министерството на труда и обществената политика приготвя законодателни промени, които ще разрешат проблеми при практикуване на правото на избор за обезпечените в Универсален пенсионен фонд да трансформират обезпечаването си във фонд "Пенсии " на Държавното публично обезпечаване. Това заяви по време на парламентарния надзор общественият министър Бисер Петков в отговор на въпрос на народния представител от "БСП за България " Георги Гьоков.

Министърът изясни в какво се състои казусът, за който алармира и Гьоков. "Съгласно смяна в Кодекса за обществено обезпечаване, която е в действие от 15 август 2015 година, обезпечените в УПФ имат право да изберат да трансформират обезпечаването си не по-късно от пет години до навършване на възрастта за пенсиониране. При приемането на закона обаче е основана специфична наредба, съгласно която хората, на които към 1 януари 2016 година, са оставали по-малко от пет години до навършване на възрастта по член 68 алинея 1, са могли до 31 декември 2016 година еднократно да упражнят правото си на избор ".

По думите на Петков, на това съображение преценката за възрастта за пенсиониране е за съответната календарна година, в която са упражнява правото на избор - за 2016 година това бяха 60 години и 10 месеца за дамите, и 63 години и 10 месеца за мъжете, а за актуалната година - 61 година за дамите и 64 години за мъжете. Не се взема поради годината, в която човек ще навърши възраст за пенсиониране при изискванията на възходяща такава в КСО.

"До момента е завършила опцията за смяна на обезпечаването за обезпечените в УПФ дами, навършили 54 годишна възраст - родените от януари 1960 година до юни 1961 година. Всички останали, които нямат отпуснати пенсии за застрахователен стаж и възраст, към момента имат опция да създадат своя избор. В КСО има случаи, в които преценката на правата на хората се слага според от тяхната персонална възраст за придобиване право на пенсия - да вземем за пример преценката за право на наследствена пенсия на преживелия брачен партньор ", сподели Бисер Петков.

Той съобщи, че отчитайки смисъла на правото на избор за обезпечените, счита, че би трябвало да бъдат обезпечени всички законови и административни предпоставки за неговото използване.

Министерството е подготвило промени в законодателството, с които да се регистрира персоналната възраст на човек за придобиване право на пенсия при изискване на растяща пенсионна възраст, а не да се прави преценка на съображение възрастта за календарната година на заявката за прекачване на средствата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР