Министерството на труда и социалната политика подготвя цялостен пакет от

...
Министерството на труда и социалната политика подготвя цялостен пакет от
Коментари Харесай

Социалното министерство готви мерки срещу скок на безработицата заради зеления преход

Министерството на труда и обществената политика приготвя повсеместен пакет от ограничения за работещите във въглищните централи, които ще бъдат наранени от така наречен зелен преход. Целта е да не се допусне нито едно лице от бранша да има интервал на безработица, съобщи министър Иванка Шалапатова пред БНР. Тя акцентира, че зеленият преход е неминуем и ще се случи в целия свят.

Мерките ще се осъществят на два стадия. " До 1 месец сме подготвени да предложим пакета първо на обществените сътрудници. След като бъде одобрен действително, до края на годината може да стартира неговата реализация ", уточни общественият министър Иванка Шалапатова.

Тя добави още, че ще бъде изработен повсеместен демографски и обществен разбор. " Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хиляди души, които поради зеления преход до 2038 година ще бъдат повлияни ", уточни още Шалапатова.

Целта е да се изготви самостоятелен проект за всяко едно лице и неговото семейство. " Ще предложим ограничения в няколко направления. Първо ще има благоприятни условия за образования, ще подкрепим планове за предприемачество, ще включим пакет " Мобилност ", сподели Шалапатова, представена от БНР.

Тя посочи, че тези, които не желаят да придобият нови умения и да останат на пазара на труда, ще получат обществени обезщетения. В края на септември водачът на ГЕРБ Бойко Борисов даде обещание на протестиращите миньори, че въглищните централи ще работят до 2038 година, а който от тях реши да напусне, ще получи обезщетение от 36 заплати.

" Нашият приоритет е поради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има интервал на безработица ", разяснява министърът на труда и обществената политика.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР