Министерството на труда и социалната политика (МТСП) започна инициатива за

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) започна инициатива за
Коментари Харесай

И Петков ще връща българи от чужбина

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) стартира самодейност за образуване на кариерни конгреси в страни, в които има огромни български общности. Целта на събитията е българите, които учат или работят в чужбина, да се осведомят за оферти за работа на непознати компании у нас. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков при присъединяване си на 12-ата годишна среща на бизнеса с държавното управление.

По време на форума той показа политиките на МТСП за връщане на българите от чужбина и за превъзмогване на дефицита на квалифицирани фрагменти в България.

Връщането на българите от чужбина е огромно предизвикателство, което се надявам да посрещнем дружно с бизнеса, сподели Петков. Той напомни, че МТСП е провело кариерен конгрес във Виена с австрийски работодатели, който е посетен от над 150 българи, учещи и работещи в Австрия. През тази година имаме намерение да организираме сходни конгреси в Лондон и Берлин, като мощно се надявам да получим поддръжката на бизнеса, сподели министър Петков.

Като друга мярка за справяне с неналичието на квалифицирани фрагменти той уточни привличането на работна ръка от страни отвън Европейския съюз. В тази връзка бяха направени стъпки за опростяване на процедурите за наемане на непознати сезонни служащи, които улесняват работодателите, напомни министърът на труда.

Петков добави, че се подхващат ограничения за облекчение на реда за приемане на Синя карта на Европейски Съюз, с цел да се насърчи привличането на висококвалифицирани експерти от трети страни. Предвижда се да се разшири и описът с специалностите, за които работодателите могат да притеглят непознати фрагменти с висока подготовка без пазарен тест.

Министърът на труда уточни, че се създават и политики, които усъвършенстват салдото сред персоналния и професионалния живот, с цел да се насърчи по-активното включване на майките на пазара на труда.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР