Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага национална програма

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага национална програма
Коментари Харесай

Социалният министър: Предлагаме Национална програма против насилието

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) предлага национална стратегия срещу насилието, която да надгради и усили съществуващите ограничения за отбрана на жертвите. Това сподели пред публицисти във Варна общественият министър Иванка Шалапатова. Тя напомни, че по самодейност на премиера Николай Денков четири ведомства ще обединят напъните си срещу този проблем и акцентира, че е хубаво, че обществото е все по-нетолерантно и демонстрира по-висока сензитивност по тематиката.

 

В квалифицираната от министерството стратегия напъните ще бъдат ориентирани в две направления, сподели Шалапатова. Един от акцентите ще бъде предварителната защита, изключително против насилието върху деца, тъй като когато станат възрастни, те доста постоянно повтарят модела на нападателно държание. Втората линия ще бъде реализация на по-активни ограничения за отбрана на тези, които към този момент са претърпели принуждение. В момента не се оферират задоволително услуги, изясни министърът.

 

Тя посочи, че доста постоянно жертвите разчитат на обществена поддръжка, само че липсва здравната грижа, както и такава за жилищното им настаняване или за трудоустрояването им. Тези дами, макар контузията, би трябвало да имат деен обществен и трудов живот, да се усещат пълноценни, уточни Шалапатова, като акцентира, че не е значимо просто да има място, където да бъдат настанени жертвите, а те да получават цялостна поддръжка с интегрирани услуги.

 

МТСП предлага основаването на четири екипа с високо готови специалисти, които да дават техническа помощ на регионално и локално равнище на експертите от здравната, просветителната и обществената сфера, които се сблъскват със случаи на принуждение, само че действително не знаят по какъв начин да подходят, сподели още министърът. Групите ще бъдат мобилни. Според Шалапатова сформирането на такива екипи ще помогне и за повишението потенциала на експертите по места.

 

Част от ограниченията против насилието, които възнамерява министерството, ще се осъществят още до края на тази година, сподели още Шалапатова. 

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР