Министерството на труда и социалната политика (МТСП) планира 500 000

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) планира 500 000
Коментари Харесай

Зам.-министър Мингов: Планираме 500 000 човека да придобият дигитални умения до средата на 2026 г.

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) възнамерява 500 000 безработни и заети да придобият цифрови умения доникъде на 2026 година с финансиране по Плана за възобновяване и резистентност.

Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Емил Мингов на стопански конгрес, проведен от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) на  тема „ Устойчиво икономическо развиване “. 

В рамките на плана МТСП ще създаде цифрова платформа и електронни запаси за осъществяване на онлайн курсове. Планирано е основаването на 760 цифрови клуба, които да разполагат и с съоръжение за онлайн образование на хора в неравностойно състояние.

Проф. Мингов акцентира, че повишението на качеството на работната мощ, на цифровите умения на хората и засиленото потребление на цифровите технологии в процеса на образование са измежду главните цели на националната политика по заетостта. „ В тази връзка посредством Програма „ Развитие на човешките запаси 2021-2027 още 160 000 индивида ще получат характерни образования за придобиване на цифрови умения “, сподели заместник-министър Мингов. Около 100 000 индивида, които имат цифрови умения, само че нямат документ, ще имат опция да ги сертифицират. 

Той посочи, че „ вложението в повишение на квалификацията и преквалификацията на работната мощ е основен приоритет, ориентиран към поощряване на приобщаващо възобновяване и подкрепяне на цифровия и екологичния преход. Човешкият капитал е най-голямото благосъстояние и най-ценният запас за реализиране на стабилно икономическо развиване “.
Заместник-министър Емил Мингов уточни, че Стратегията за корпоративна обществена отговорност, създадена от министерството, също цели да насърчи фирмите да усъвършенстват изискванията на труд и да влагат в развиването на своите чиновници. По този метод компаниите се ангажират и със обществени дела, които покачват качеството на живот и подкрепят общественото, икономическо и екологично стабилно развиване.

Той прикани представители не фирмите, участващи във форума, за продължение на съдействието сред страната и частния бранш за повишение ма конкурентоспособността и устойчивостта на стопанската система. „ Нека дружно да продължим поддръжката на ограниченията в образованието, уменията и ученето през целия живот “, заключи заместник-министър Емил Мингов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР