Министерството на труда и социалната политика е изготвило проект на

...
Министерството на труда и социалната политика е изготвило проект на
Коментари Харесай

МТСП с проект на наредба за създаването на електронни документи като част от трудовото досие

Министерството на труда и обществената политика е изготвило план на Наредба за типа и условията за основаването и съхраняването на електронни документи в трудовото досие на служащите и чиновниците.

Това оповестиха от пресцентъра на ведомството.

"С приемането на Наредбата ще се основат облекчения за работодателите при организация на работните процеси, изключително за тези при които има осъществяване на отдалечена работа посредством телекомуникационни средства.Същевременно е планувана опцията по искане на служащия преписи от електронните документи да бъдат предоставяни на книжен притежател “, разяснява министър Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда и обществената политика. Роден е на 6... към профила по време на среща, проведена от Германо-Българската индустриално-търговска камара на тематика „ Трудовоправните връзки в ерата на цифровата промяна “.

На форума участваха заместник-министър Лазар Лазаров, посланика на Германия у нас Херберт Салбер и представители на немски работодатели в България, членове на камарата.

В качеството си на ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика министър Петков показа законодателните оферти на Европейската комисия (ЕК), които ще се разискват в границите на Българското председателство. Първата самодейност на Европейска комисия е обвързвана с Директивата за предвидими и транспарантни условия на труд в Европейския съюз. Предложението е в подтекста на Европейския дирек за обществени права.

„ Едно от главните провокации пред пазара на труда е регулирането на новите форми на трудови връзки, което от една страна да обезпечи еластичност и конкурентоспособност на предприятията и работодателите, а от друга – да отбрани правата на служащите “, разяснява министърът.

Петков уточни, че при започване на март се чака Европейска комисия да предложи Пакет за обществена правдивост, който включва три законодателни начинания. Първата е обвързвана със основаването на нов европейски орган по труда, на който да се разпореди контролът и подпомагането на националните органи по заетостта по въпроси, свързани с трудовата подвижност в границите на общия пазар. „ Нуждата от подобен европейски орган се аргументира и с предстоящото приемане на промени в директивата за командироване на служащите, по която беше реализиран сложен компромис в Съвета на Европейски Съюз през октомври 2017 година Предизвикателството пред нас е да приключим сполучливо триалозите с Европейския парламент за окончателното й приемане “, сподели министър Петков.

Той добави, че второто законодателно предложение е обвързвано с достъпа до обществена протекция за всички работещи, изключително за наетите в ексцентричните форми на претовареност. С последното досие се регламентира въвеждането на Единен европейски социално-осигурителен номер, който ще разреши следенето на обществените права на работещите и ще служи за електронен продан на социално-осигурителна информация сред обособените страни-членки на Европейския съюз. „ По този метод ще има опция за по-ефективен надзор против измами и обществен дъмпинг “, сподели министър Петков.

От страна на Германо-Българската индустриално-търговска камара бяха направени оферти за законодателни промени в трудовото право.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР