Министерството на регионалното развитие откри нарушения при ремонтите на пътища

...
Министерството на регионалното развитие откри нарушения при ремонтите на пътища
Коментари Харесай

Нарушения за милиони при ремонта на републикански пътища

Министерството на районното развиване откри нарушавания при ремонтите на пътища от републиканската пътна мрежа. Това съобщи на брифинг министърът на районното развиване Виолета Комитова. Тя подсети, че автомагистралите и републиканските пътища са ангажимент на АПИ.

За поддръжката на тези пътища Министерство на регионалното развитие сключвало контракти с компании в другите общини за 5 години. В годишния бюджет се отпускат 400 млн. лева, които се разпределят сред общините. През годината обаче се възлагали и други поправки и публични поръчки, с цел да се стигне до недостиг. Те достигали до 1,5 милиарда лева Подобна е била обстановката и през 2018 година и 2019 година Тези спомагателни пари се дават на общините в края на годината с разпореждане от Министерския съвет.

От Министерство на регионалното развитие са забелязали и друго нарушаване. Ремонтите са вписани като настоящи, а не като съществени, с цел да бъдат усвоени повече средства. Такива поправки обаче или не се осъществявали, или се правели по-евтино от плануваното. Пример беше даден от зам.-министър Иван Шишков, който сподели фотоси на правата Самоков-Ихтиман, както и на път край Камчия.

" За ремонта на Автомагистрала " Тракия " в края на 2018 година по разпореждане на тогавашния министър Нанков е пожелан отчет за положението на пътищата. По същия този отчет за правата е планувано да се направи настоящ ремонт, не главен. Сумата, планувана за ремонта, е 207 млн. лева Първоначално АПИ е планувала 59 млн. лева " Вижда се, че сумата е повишена доста. Знаете какво е положението на тази права. Ровейки се в цялата тази история, се вижда, че понятието главен ремонт е обърнато, а е осъществен настоящ ремонт ", изясни зам.-министърът.

В отчета, посочен от арх. Шишков, се споделя, че 79 обекта са " пътища в неприятно положение ". За 13 от тях е имало планове за главен ремонт. " В 24 от обектите има 100% съвпадане на дължината на описаните пътища и по описаните в отчета. Само за тези обекти оскъпяването е 182 млн. лева или 2,6 пъти. Ако тези пътища бяха направени като главен ремонт, имаше план, щяха да имат гаранция и нямаше да са толкоз скъпи. 76 от пътищата попадат в така наречен настоящи поправки. Стойността за тяхното финансиране е 370 млн. лева Ако тази сума я умножим по този коефициент - 2,6, тогава се получава 956 млн. лева Цялата тази история сред настоящ и главен ремонт, която като се изключи че нарушава закона, най-после ни коства и по-скъпо ", уточни зам.-министърът.

" Имаме обстановка, в която се споделя, че няма да изпълняваме плановете за съществени поправки. Готовите планове ги хвърляме в коша, няма гаранция, няма позволение за градеж, и се извършват дейности под рубриката " настоящ ремонт ". ДНСК няма мощ да ревизира при подобен случай. За всичко останало би трябвало позволение за градеж, което предстои на инспекция ", изясни шефът на ДНСК арх. Влади Калинов и сподели настоящ ремонт от пътя Ихтиман-Белово.

Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че тези контракти би трябвало да бъдат обект на инспекция от страна на Министерство на вътрешните работи. " Тези материали би трябвало да постъпят в Министерство на вътрешните работи и да стартираме следствие по всеки един сигнал, тъй като наподобява някой се е облагодетелствал посредством заменянето на една дума. Трябва да забележим кой е той и да му потърсим съответната отговорност ", съобщи Рашков.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР