Министерството на регионалното развитие и благоустройството отвори за кандидатстване втория

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството отвори за кандидатстване втория
Коментари Харесай

Започна вторият етап на програмата за саниране на жилищни сгради

Министерството на районното развиване и благоустройството отвори за кандидатстване втория стадий от осъществяването на подмярка „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “ към съставен елемент „ Нисковъглеродна стопанска система “ на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Общият размер на средствата за тази процедура е в размер на 282 470 400лв. с включен Данък добавена стойност, като крайният период за кандидатстване е 16.01.2024 година

Одобрените здания ще получат до 80% безплатна финансова помощ. Сдружението на притежателите следва да обезпечи самоучастието си в актуалната процедура посредством личен финансов запас в размер на 20% от цената на допустимите разноски.

Минималният размер на декларираните средства по всеки самостоятелен план е 50 000лв., а оптималният за сграда/блок-секция/група от блок-секции не може да надвишава 9 500 000лв.

Допустими претенденти са здания, в които независимите обекти са минимум четири и принадлежат на повече от един притежател, както и всички многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 година

Задължително условие е след осъществяване на ограниченията в многофамилната постройка да се реализира най-малко 30% икономисване на първична сила, както и клас на енергопотребление „ В ”.

Допълнителна информация с насоките за кандидатстване ще бъде качена на формалната интернет страница на Община Русе.

Дейностите по актуалната процедура са реализират на територията на цялата страна, в 28 области и 265 общини. Средствата по процедурата са разпределени поравно на шестте региона за обмисляне на България, като за Северен централен регион за обмисляне (Област Велико Търново, Област Габрово, Област Русе, Област Разград и Област Силистра) те са в размер на 47 078 400лв.

Сред главните цели на процедурата е възстановяване енергийните характерности на националния сграден фонд от жилищни здания посредством използване на интегрирани енергоефективни ограничения, постигане на клас на енергопотребление най-малко „ B “, по-добри условия и качество за живот на популацията и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР