Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отложи с година

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отложи с година
Коментари Харесай

МРРБ: Инвестиционните проекти ще се внасят още година по старата наредба |

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) отсрочи с година новата Наредба за планиране, осъществяване и поддържане на градежите в сходство с условията за налична среда за популацията. Тя е в действие от март 2021 година и дефинира условията за постройките и оборудванията, в това число и на хората с увреждания.  

Това значи, че за интервал от 12 месеца всички капиталови планове, направени по анулираната разпоредба от 2009 година, ще могат да бъдат импортирани по остарелия ред за утвърждение.

Решението на Министерство на регионалното развитие пристигна след голям брой претенции на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП) и на други прoфecиoнaлни oргaнизaции в прoeктирaнeтo и cтрoитeлcтвoтo.

В края на май те поискаха отлагането на новата Наредба за налична среда с една година. В мотивите си показаха завършването на капиталовите планове, които към този момент са били изготвени по съществуващата Наредба от 2009 година Според тях новата Наредба основава напрежение и цялостна нестабилност пред бранша. 

От браншовите организации показаха още, че влизането в действие на наредбата от 2021 година, ще докара до отлив на вложители и оскъпяването на новите здания и уреди с към 30%. 

" В новия си тип наредбата не е в изгода нито на хората с увреждания, нито на обществото. Заедно с другите браншови организации ще използваме гратисния интервал за договаряния с Министерство на регионалното развитие новите условия да не бъдат наложителни за всички жилища, а единствено за част от жилищата, отредени за хора с увреждания ", съобщи Георги Шопов, председател на НАСП.

Според него промените са ирелевантни и за хората с увреждания, защото те постановат предвижване на повече общи елементи, по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата, а това ще докара до в допълнение оскъпяване:

" Ако всички жилища в една постройка биват пригодени за обитаване от хора с увреждания, това ще оскъпи целия артикул и в последна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР