Министерството на правосъдието на САЩ заяви вчера, че ще разкрие

...
Министерството на правосъдието на САЩ заяви вчера, че ще разкрие
Коментари Харесай

Нови разкрития за атентата от 11 септември

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати съобщи през вчерашния ден, че ще разкрие от дълго време предпазен саудитски чиновник, който е имал връзки с причинителите от атентатите от 11 септември 2001 година, съобщи БГНЕС.

В отговор на дълготраен напън от фамилии на жертвите на атентатите, ФБР и Министерството на правораздаването взеха решение да разсекретят името на саудитския чиновник „ в светлината на изключителните условия по този съответен случай “.

Случаят от дълго време заплашва да смути държавното управление на Саудитска Арабия, което неведнъж отхвърля връзки с Ал Кайда, и го оставя изложено на искове за вреди, които могат да доближат до милиарди долари. Лицето е третото от тримата основни саудитски чиновници, за които се загатва в отчет на ФБР за атентатите, за което се допуска, че е предполагало някои от нападателите след идването им в Съединените щати.

Всичките 19 мъже, 15 от които саудитци, са взели присъединяване в заговора за похищение на четири самолета, които разрушиха в Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона и евентуално в Белия дом или Конгреса. Близо 3000 души бяха убити в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания, а фамилиите подадоха иск за искане на вреди към саудитското държавно управление.

В формален отчет за офанзивите през 2002 година се споделя, че някои от нападателите са получавали средства от саудитски чиновници, " най-малко двама са саудитски разузнавачи ". Двамата бяха Фахад ал-Тумари и Омар ал Баюми, които са били чиновници на посолството на Саудитска Арабия в Съединени американски щати по това време.

Разследващите отхвърлиха изказванието, че те са забъркани с похитителите, само че през 2012 година редактиран отчет на ФБР удостовери, че един от причинителите е забъркан със саудитското кралско семейство. Неговата идентичност постоянно е била класифицирана, като Вашингтон и Рияд са работили от близко след офанзивите за премахване на мрежите на Ал Кайда в Близкия Изток и Южна Азия.

" ФБР признава нуждата и желанието на фамилиите на жертвите да схванат какво се е случило с техните близки и виновните за гибелта им да понесат правораздаване. ", обявиха от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР