Министерството на правосъдието на САЩ в своето антимонополно разследване срещу

...
Министерството на правосъдието на САЩ в своето антимонополно разследване срещу
Коментари Харесай

САЩ може да започне антимонополен процес срещу Apple през първата половина на 2024 г

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати в своето антимонополно следствие против Apple по отношение на дейностите на компанията за отбрана на превъзходството на iPhone на пазара на смарт телефоните е покрай покачване на обвинявания през първата половина на тази година, оповестява The New York Times, базирайки се на осведомени източници.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати проверява по какъв начин Apple употребява контрола над своя хардуер и програмен продукт, с цел да затрудни потребителите да се откажат от фирмените устройства и да се борят с съперниците, оповестяват източниците. По-специално, той преглежда за какво Apple Watch работи по-добре с iPhone, в сравнение с със смарт телефони от други марки, както и по какъв начин компанията блокира достъпа на съперниците до своята услуга iMessage.

Разследването е във финалната си фаза и сега, съгласно източниците, управлението на ведомството изследва резултатите от него. В рамките на следствието, няколко пъти са извършени срещи сред представители на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и компанията.

Решение за започване на антимонополно произвеждане против Apple към момента не е взето. Ако бъде заведено дело, Apple ще стане четвъртата огромна софтуерна компания в Съединени американски щати за по-малко от пет години, изправена пред антимонополни обвинявания. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати сега води две антимонополни каузи против Гугъл, свързани с неговия бизнес в региона на технологиите за търсене и реклама, а Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати съди Amazon и Meta за антиконкуренция.

Очаква се делото да бъде ориентирано към бизнес модела на Apple, който комбинира iPhone с устройства като Apple Watch и услуги като Apple Pay, с цел да притегля потребителите и да ги поддържа лоялни към фирмените артикули. Конкурентите упрекват Apple, че им е отказала достъп до основни функционалности като виртуалния си помощник Siri, което е антиконкурентна процедура.

От своя страна Apple не смята дейностите си за нарушаване на антитръстовото законодателство. Защитавайки бизнес практиките си от рецензии, компанията съобщи, че нейният метод е да сътвори повече благоприятни условия освен за своя бизнес, само че и за актьори, създатели, бизнесмени и всички креативен консуматори.

Компанията смята своите достижения до там, че iPhone сплотява хардуерно и софтуерно продуктите, с цел да обезпечи безпроблемно потребителско преживяване. В свидетелски показания пред Антитръстовия комитет на Конгреса на Съединени американски щати през 2020 година основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук сподели, че компанията е трансформирала визията за преживяване с мобилните телефони с „ просто потребителско преживяване, елементарен дизайн и висококачествена екосистема “. Той означи, че Apple се конкурира със Samsung, LG, Гугъл и други производители на смарт телефони, които оферират друг метод.

„ Apple няма преобладаващ дял на нито един пазар, на който вършим бизнес “ — споделя Кук тогава. — Това важи освен за iPhone; това важи и за всяка продуктова категория. “

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати последно съди Apple през 2012 година, обвинявайки я в скрит план с книжните издатели за повишение на цените на цифровите книги. След това Apple загуби делото и беше принудена да заплати обезщетение в размер на 450 милиона $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР