Министерството на отбраната води преговори за придобиване на бронирани бойни

...
Министерството на отбраната води преговори за придобиване на бронирани бойни
Коментари Харесай

Водим преговори със САЩ за машини Stryker

Министерството на защитата води договаряния за придобиване на бронирани бойни машини със Съединени американски щати, които са в напреднал стадий и се чака скоро да бъде подписан контракт.

Това се схваща от отговор на Министерството на финансите до депутата от ГЕРБ Теменужка Петкова за плануваните финансови разноски на министерствата в бюджет 2023.

Предвидените финансови разноски за защита са рекордни - 1,2 милиарда лева Те ще се дадат най-вече за рационализация, излиза наяве от отговора. Най-голямото единично заплащане ще е по плана за бронирани бойни машини. Заложен е касов разход в размер на 457 млн. лева

В годините планът за бронирана техника на няколко пъти се проваля, като последно през 2020 година търгът бе спрян поради високи цени. Тогава до финала на състезанието за 1,5 милиарда лева стигнаха финландската компания “Патриа ” и швейцарският интернационален конгломерат “Дженерал дайнамикс ”, само че офертите им бяха доста високи.

Затова и военните взеха решение да преразгледат някои от изискванията си, а неотдавна министърът на защитата Димитър Стоянов заприказва, че МО към този момент преглежда и опцията за пряк контракт със Съединени американски щати за машини Stryker.

“Процедурата за придобиване на бронирани машини на пехотата върви с усилени темпове, чакаме обвързваща оферта и се надявам до края на годината да имаме контракт ”, сподели пък Стоянов при визитата си на полигон “Ново село ” в понеделник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР