Министерството на отбраната Русия обяви закриването на три мироопазващи поста

...
Министерството на отбраната Русия обяви закриването на три мироопазващи поста
Коментари Харесай

Русия обяви закриването на три мироопазващи поста в Карабах

Министерството на защитата Русия разгласи закриването на три мироопазващи поста в Карабах, съобщи Коннерсант .

Руското министерство на защитата разгласи закриването на мироопазващи постове в Нагорни Карабах. В момента два наблюдателни поста в региона на Шуша и Аскеран и един краткотраен бдителен пост в региона на Мардакерт са прекратили активността си. В известие на ведомството се показва, че постовете са прекратили работата си заради прекратяването на военните дейности в района.

" Охраната на складовете за оръжие, военна техника и муниции се провежда от взаимни руско-азербайджански охранителни постове “, се добавя в известието.

Днес, 6 октомври, дипломатически източници оповестиха на ТАСС, РИА Новости и Интерфакс, че информацията за разискването от делегацията на съветското министерство на защитата в Баку или Ереван на периодите за евакуиране на мироопазващия контингент от Карабах не дава отговор на действителността. По-рано същия ден ТАСС заяви, че представители на съветското министерство на защитата ще посетят Ереван, с цел да обсъдят датата на овакантяване на миротворците от Карабах. На 3 октомври представителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че след края на военните дейности в района (19-20 септември) въпросът за продължителността на престоя на миротворците ще бъде решен от Москва взаимно с Баку.

Руските миротворци са на територията на Нагорни Карабах в границите на тристранно съглашение с Армения и Азербайджан от 9 ноември 2020 година Техните постове са ситуирани по карабахската линия на прикосновение и по Лачинския кулоар. Продължителността на престоя на съветските миротворци в района е пет години. Тяхната задача в района е да наблюдават за спазването на примирието.

На 28 септември президентът на непризнатата република Самвел Шахраманян подписа декрет за преустановяване на нейното битие от 1 януари 2024 година и разформироване на нейните държавни структури.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР