Министерството на отбраната продължава да крие и да не дава

...
Коментари Харесай

Каракачанов продължава да крие кой усвоява 100 млн. лв. в очакване на новите F-16 |

Министерството на защитата продължава да крие и да не дава информация по какъв начин се усвяват 100-те милиона лв., които кабинетът отпусна за създаване на инфраструктурата в базата в Граф Игнатиево за новите изтребители F-16. Както OFFNews писа най-малко първата част от парите ще бъдат усвоени, а фирмите определени да строят и да доставят оборудването остава строго защитавана загадка.

Министерството на защитата не отговори всъщност на въпроси на OFFNews заложени по Закона за достъп до информация (ЗДОИ) за това какъв брой контракта и с кои компании са подписани, като се базира на комерсиална загадка. От отговора излиза наяве, че към 26 ноември Министерството на защитата има подписани контракти за 14,8 млн. лева, само че отхвърля детайлности за договорите и изпълнителите, защото се засягали ползите на трети лица, които категорично отказали “предоставянето на желаната социална информация ”. Отговорът е подписан от заместник-министъра на отраната Атанас Запрянов. Той се базира на член 37, an. 1, т. 2., в която като съображение за отвод до социална информация е записано - “достъпът визира ползите на трето лице и то категорично е отказало даване на желаната социална информация, с изключение на в случаите на надделяващ публичен интерес ”. Явно Запрянов и политическото управление на Министерството на защитата считат, че методът по който ще бъдат изхарчени тези 100 млн, лева не заслужава публичният интерес.

Историята с криенето на информация има и продължение. Самият министър на защитата Красимир Каракачанов отхвърля същата информация - за към този момент подписаните контракти на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев, който е член на комисията по защита. Аргументът му, който е разказан в отговор на въпрос, заложен по разпоредбите на парламентарен надзор е, че тази информация към този момент е желана по ЗДОИ (от OFFNews вероятно) и е отказана, защото се засягали ползите на трети лица и за това отговор няма да бъде даден и на депутатът от ръководещата партия. Датата на отговора е 2 декември 2020 година

Министерството на защитата разпорежда публични поръчки за създаване на нови здания и уреди, и модернизиране на съществуващата инфраструктура в региона на летище Граф Игнатиево по реда на част четвърта „ Специални правила при възлагане на публични поръчки в областите защита и сигурност ” от Закона за публичните поръчки. Тази малка врата в закона беше направена от Народното събрание при започване на предходната година. Според поправката, без открита социална поръчка може да се разпореждат контракти в областите защита и сигурност до 837 000 лева - “за доставки на сензитивно съоръжение, в това число на части, съставни елементи и/или монтажни детайли за него ” и 10 000 000 лева - “за строителство ”. Тези контракти могат да се разпореждат непосредствено, като възложителите са длъжни да сключат писмен контракт. “Съгласно горепосочените разпореждания не е налице обвързване възложителят да разгласява информация за предоставените поръчки в Регистъра на публичните поръчки, поддържан от Агенцията по публични поръчки ”, твърди Каракачанов.

В отговора си до Христо Гаджев Каракачанов написа за останалите планове, които ще бъдат възлагани през идната година, че са в развой на обмисляне. Според наши източници съвсем всички компании, които ще работят въз основата на която ще бъдат дислоцирани новите многоцелеви изтребители са към този момент избрани и договорите ще бъдат подписани до края на мандата на това държавно управление. 

Предвидените за създаване нови здания и уреди съставляват хангари за обслужване и ремонт на аероплан F-16 Block 70, лаборатории, работилници, хранилища, тренажорен комплекс и други Предвидено е и обособяването на регион за оперативна подготовка на аероплан F-16 Block 70 с осем броя укрития, с площадки за маневриране и пътеки за рулиране. Ще бъде осъществена рационализация на пистата за политане и кацане, рулевите пътеки, обслужващите пътища и периметровата ограда на войсковия регион.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР