Министерството на отбраната полага всички усилия да бъде преодоляно огромното

...
Министерството на отбраната полага всички усилия да бъде преодоляно огромното
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: Надяваме се да преодолеем огромното забавяне на модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево

„ Министерството на защитата поставя всички старания да бъде преодоляно голямото закъснение в процеса на рационализация на авиобаза Граф Игнатиево и през 2024 година базата да получи документ от американската страна, с цел да може да одобри самолетите F-16 BLOCK 70. “ Това сподели през днешния ден министърът на защитата Димитър Стоянов, който инспектира на място строително-монтажните работи.

Министър Стоянов напомни, че самолетът F-16 BLOCK 70 е избран за главен военен аероплан на българските Военновъздушни сили през 2018 година Договорът за рационализация на летището е подписан през август 2019 година, само че до есента на 2022 година не е била открита нито една строителна площадка.

„ Забавянето е повече от 3 години, които няма по какъв начин да бъдат наваксани за три или шест месеца, само че поставяме всички старания тези периоди да бъдат съкратени “, акцентира министър Стоянов.

Той показа пред медии подхванатите досега дейности: „ Първата строителна площадка беше открита през октомври 2022 година, като досега има подписани 36 контракта. От октомври до в този момент са открити 16 строителни площадки, като следва откриването на още 21. За девет обекта предстоят публични поръчки “, заяви още министър Стоянов. При процедурите, които откриваме, търсим конкурентност и допустимо най-ниски цени. Залагаме 30% предплатено заплащане с банкова гаранция “, подчертава министърът на защитата.



„ Първите два самолета F-16 се чака да дойдат в България при започване на 2025 година Ако инфраструктурата не е издигната и минала сертификация, самолетите ще останат в Съединени американски щати и ние ще плащаме в допълнение за това, че те обслужват нашите самолети и ги поддържат в оперативна подготвеност. Надявам се да не се стигне до там и по тази причина желаеме процесите да бъдат ускорени ”, сподели министър Стоянов. Той напомни, че в случай че договорът беше изпълнен съгласно в началото заложените периоди, първите самолети трябваше да бъдат в България през февруари – март 2023 година При актуалната обстановка страната ни нямаше да е подготвена за приемането им.

На съвещание на работната група за съгласуване на инфраструктурните планове министър Стоянов се срещна с хода на строителните работи в авиобаза Граф Игнатиево. Основните действия включват модернизиране на пистата за политане и кацане, като се планува общата използваема от самолетите дължина да бъде увеличена. По цялата дължина се построява ново наземно осветяване. Работи се и по разширение на пътеката за рулиране и по създаване на площадка за самолети-цистерни.



В отговор на журналистически въпрос за помощта, която България оказва при оправянето с последствията от огромното земетресение в Турция, министър Стоянов съобщи: „ За обезпечаване на въздушен превоз до Турция можем да правим толкоз полета, колкото са нужни. Самолети „ Спартан “ летяха в понеделник, летяха и през вчерашния ден. Имаме подготвеност да осигурим и Министерството на здравеопазването, и БЧК, и спешния отряд на Столична община “. Той заяви, че все още няма нови претенции за полети. Очаква се с един или два полета на 11 февруари да бъде осъществена ротация на част от спасителите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР