Министерството на отбраната на САЩ обяви намерението си да произведе

...
Министерството на отбраната на САЩ обяви намерението си да произведе
Коментари Харесай

САЩ планират да създадат нова ядрена гравитационна бомба

Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласи желанието си да създаде нова нуклеарна гравитационна бомба с висока мощ, в очакване на позволение и финансиране от Конгреса, пише Iflscience.

Министерството на защитата съобщи в петък, че се възнамерява да сътвори съвременен вид на нуклеарната гравитационна бомба B61, наречена B61-13. Тя ще има сходна мощ на B61-7, която е от ерата на Студената война и може да създаде детонации до 360 килотона. За по-ясна визия, бомбата, която Америка хвърли върху Хирошима в края на Втората международна война е била с мощ от 16 килотона, което значи, че е произвела детонация, еквивалентна на 16 000 тона TNT.

The US is building a new nuclear gravity bomb - with 24-times more power
— Independent US (@IndyUSA)
Новите бомби постепенно ще изместят по-старите оръжия от застаряващите нуклеарни ресурси на Съединени американски щати и ще бъдат доставяни от съвременни самолети, които съгласно Министерството на защитата ще обезпечат на президента " спомагателни варианти при някои по-трудни военни цели, обхващащи по-голяма повърхност ".

„ Днешното известие отразява изменящата се среда на сигурност и възходящите закани от евентуални съперници “, сподели в изказване помощник-министърът на защитата за галактическата политика Джон Плумб.

„ Съединените щати имат отговорност да продължат да правят оценка и ползват благоприятни условия, от които се нуждаем, с цел да възпираме надеждно и, в случай че е належащо, да реагираме на стратегически офанзиви. “

Докато името „ гравитационна бомба “ провокира научно-фантастични облици на гравитацията, изкривена от нуклеарна детонация, нейните различни имена - в това число „ свободно падаща бомба “ и " dump bomb "  - (глупава, изхвърляща бомба- дословен превод- бел.ред)

изясняват природата ѝ малко по-добре. Просто казано, гравитационните бомби са бомби, които се пускат от самолета към избраната цел, продължавайки по балистичната си траектория без спомагателни корекции на курса от системите за ориентиране. Тъй като системите за ориентиране са създадени едвам след Втората международна война, всички бомби преди този момент могат да бъдат характеризирани като гравитационни бомби.

US to build new nuclear gravity bomb | Click the image to read our story:
— Defense News (@defense_news)
Съединени американски щати подписаха Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия през 1968 година, който има за цел да „ предотврати разпространяването на нуклеарни оръжия и оръжейни технологии, да насърчи съдействието за мирното потребление на нуклеарната сила и да усъвършенства нуклеарната сила, да подсигурява цялостно разоръжаване “. След подписването запасите на Съединени американски щати постепенно започнаха понижават, само че въпреки всичко дружно с Русия държат 89 % от международните нуклеарни ресурси.

„ B61-13 съставлява една рационална стъпка в оправянето с провокациите на мощно динамична среда за сигурност “, добави Плумб.

„ Въпреки че ни обезпечава спомагателна еластичност, производството на B61-13 няма да усили общия брой оръжия в нашия нуклеарен ресурс. “

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР