Министерството на отбраната на Русия отбеляза сериозната роля на ЧВК

...
Министерството на отбраната на Русия отбеляза сериозната роля на ЧВК
Коментари Харесай

ЧВК и армията отработиха нова схема на градски щурм в Соледар

Министерството на защитата на Русия означи сериозната роля на ЧВК " Вагнер " в боевете за освобождението на Соледар. От ведомството оповестиха, че бойците на ЧВК непосредствено са щурмували градските региони на града, до момента в който постоянните сили са блокирали града от две направления, пресичали са прехвърлянето на противников запаси там и са осигурявали огнева поддръжка на офанзивата с авиация и артилерия. Къде може да се приложи тази нова тактичност в бъдеще?

Настъплението, което приключи с провалянето на украинските военни в Соледар и завладяването на този град, беше осъществена от разнородна група съветски войски. Задачата за щурмуването на окупираните от ВСУ градски квартали беше сполучливо решена с дейностите на доброволците от щурмовите отряди на ЧВК " Вагнер ". Това оповестиха в петък от съветското министерство на защитата. В известие на ведомството дейностите на бойците на “Вагнер ” бяха наречени смели и безкористни.

От това известие следва: разнородна формация, включваща както „ вагнеровци “, по този начин и бойци от съветските въоръжени сили, работи по обединен проект, включващ решаването на няколко бойни задания. Сред тях: блокадата на Соледар от север и юг, изолирането на региона на бойните дейности в града, блокирането на прехвърлянето на запаси на ВСУ от прилежащите региони и предотвратяването на излизането на украинските военни от града. Освен това войските поддържаха настъпващите с щурмова и армейска авиация, ракетни и артилерийски удари по противников позиции.

Припомняме, че в сряда създателят на “Вагнер ”Евгений Пригожин разгласи установяването на надзор над Соледар. Беше маркирано, че ВСУ са изгубили 200 души, до момента в който са се опитвали да контраатакуват града.

Освобождаването на града е завършило до четвъртък, оповестиха от Министерството на защитата. От ведомството подчертаха, че окупацията на Соледар е от огромно значение за продължаването на сполучливото нахлуване в ДНР. По-специално, това отваря опцията да се пресечен пътищата за доставка на украинските войски в Артьомовск, ситуиран на югозапад, и по-късно да се блокират и поемат в котела частите на ВСУ, останали в този град.

Както сподели военният специалист от ЛНР полковник Виталий Кисельов, щурмовите елементи сполучливо са изхвърлили бойците от ВСУ от жилища в жилищните региони в Соледар, които са оказвали яростна опозиция. Според полковник Кисельов измежду украинските пленници доминират военнослужещи от 77-а обособена въздушно-мобилна бригада, която е елитно поделение. Очевидно английските наемници, убити в Соледар, са служили като инструктори.

След освобождението на Соледар може да се чака настъплението на съветските войски към град Часов Яр, ситуиран югозападно от Соледар (20 км по права линия) и западно от Артьомовск. Може да се допусна, че идната цел след Артьомовск би трябвало да бъде градската агломерация Славянск – Краматорск – Дружковка – Константиновка. Но първо е належащо да се унищожи отбранителната линия от Северск до Артьомовск.

Във всеки случай, когато напредват в подобен мощно урбанизиран район като Донбас, постоянните съветски войски, както и вагнеровците, ще би трябвало неведнъж да се бият в градски условия.

„ В обстановката със Соледар станахме очевидци на нов вид градско нахлуване. Градът е блокиран от юг и север от съветските десантни елементи на Министерството на защитата в тясно съдействие с групировките на ЧВК “Вагнер ”. На терен те бяха подкрепени и от артилерията на Министерството на защитата. От въздуха авиацията работи и по цели, в това число щурмови ”, разяснява военният специалист, капитан от 1-ви сан Василий Дандикин.

Според него американското командване е видяло успеваемостта на сходна обща работа на ЧВК и Въоръжените сили на Руската федерация и е решило да не изправя против тях в Соледар по този начин наречената група “Моцарт ”, частна паравоенна конструкция, настояща в Украйна от предходната година. „ Но всички наши щурмови групи към момента би трябвало да правят усилена работа в добре познатите многокилометрови разклонени тунели на Соледар, тъй че е прекомерно рано да честваме цялостна победа “, добави източникът.

„ Очевидно, с цел да се доразвие опитът, насъбран по време на щурма на Соледар, да се усъвършенства взаимоотношението на военнослужещи, „ вагнеровци “ с бронираните машини, моралната и материална мотивация, ръководителят на Генералния щаб на Министерството на защитата на Руската федерация Валерий Герасимов беше подложен директно да управлява СВО “, предложи Дандикин.

Разбира се, да се освободи повече или по-малко огромно населено място с помощта единствено на “Вагнер ” е проблематично, споделя военният специалист Владислав Шуригин. ЧВК “Вагнер ” е доста компактна организация. Не е многочислена, тъй че можем да приказваме за нея единствено като реализатор на задания в избрана област. Например, може да има систематизиране на отговорността: да вземем за пример Соледар и Артьомовск ги завладява вземат Вагнер, някъде са подкрепени от армията, а някъде вземат участие единствено Въоръжените сили на Руската федерация “, счита Шуригин.

И по този начин частите на сухопътните войски, Корпусът на морската пехота на Черноморския флот (съобщава се за присъединяване на 810-та гвардейска бригада на морската пехота), чеченските специфични сили под управлението на Адам Делимханов и 1-ви корпус на националната милиция на ДНР, в това число батальон „ Спарта “, взе участие в освобождението на Мариупол “.

„ Идеята, че всички градове могат да бъдат завладяни извънредно от ЧВК “Вагнер ”, е порочна и неправилна. Мащабът не е същият. И е неправилно да се вършат единствено щурмоваци от членовете на компанията “, счита Шуригин. Той счита, че „ в случай че завладяването на града не е на дневен ред, тогава „ вагнеровците “ не могат да бъдат употребявани “, защото „ един добър боец би трябвало да може да извършва просторен лист от задания “.

В същото време по време на освобождението на Соледар в действителност е допустимо да се следят координирани дейности на постоянни елементи и ЧВК, настояват специалисти. „ ЧВК е комерсиална организация, която извършва избрана поръчка или проект. Тоест компанията не работи сама, всичко се координира по време на оперативното обмисляне. Определя се направлението, периметърът, нужното количество бронетехника и авиация и впрочем “, показва полковникът от оставка, боен специалист Анатолий Матвийчук.

„ Можем да предположим, че по време на щурма на Соледар съветските въоръжени сили осигуриха на вагнеровците чисто небе и отрязаха периметъра, а „ щурмовите отряди “ на ЧВК към този момент завладяват земята. Де юре, на бойното поле бойците на ЧВК попадат под командването на армейските командири, с цел да извършват задания. Всъщност тази работа е издигната малко по-различно, „ вагнеровците “ имат свои командири, само че във всеки случай всичко е в сходство с дейностите на въоръжените сили на Руската федерация “, сподели източникът.

Освен това на бойното поле към момента има ясни разграничителни линии, тъй че нашите сили да не попадат под другарски огън, уточни Матвийчук. В същото време ефикасното взаимоотношение на ЧВК и постоянната войска направи допустимо бързото и ясно решение на дилемите за заемането на града “, счита той.

„ Ако приказваме за преимуществата на частна военна компания във въоръжен спор, коства си да се означи, че военните на такива организации са стимулирани повече финансово, в сравнение с идеологически. Освен това в ЧВК нормално работи най-строга дисциплинираност, отговорност и взаимна отговорност. Всичко това ви разрешава да постигате задачите си по-бързо и по-ефективно “, обобщава специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР