Министерството на отбраната на Русия е подготвило законопроект, предвиждащ наказателна

...
Министерството на отбраната на Русия е подготвило законопроект, предвиждащ наказателна
Коментари Харесай

Русия подготвя закон за защита на руски военни паметници и символи в чужбина

Министерството на защитата на Русия е подготвило законопроект, предусещащ наказателна отговорност за заличаване или разваляне на монументи на съветски военни, в това число в чужбина. Текстът е оповестен в портала regulation.gov.ru, където е възложен за публично разискване.

Обхватът му е подобен, че в България, да вземем за пример, с него Русия би преследвала причинителите на сходни действия освен против монументи на Червената войска, само че и такива от Руско-турската война от 1878-79 година, военни гробища, музеи и всичко, което е несъмнено - в това число с решение на локални управляващи - за обект на воинската популярност през вековете или нейни знаци като паметникът " Альоша " в Пловдив. В претекстовете към законопроекта обаче задоволително ясно е указано, че задачата му е най-вече отбрана точно на паметниците, издигнати след Втората международна война.

Става дума за допълнение към член 243 от Наказателния кодекс, които другояче урежда заличаване или разваляне на обекти на културното и историческо завещание на народите на Русия, естествени комплекси, предпазени от страната обекти или културни полезности, включени в специфичен указател. Военните оферират спомагателна алинея " Унищожаване или разваляне на знаци на воинската популярност на Русия ", в която категорично се показва, че обсегът ѝ ще е за обекти отвън гореизброеното и регистъра.

Ако бъде утвърден в настоящия тип, на негово съображение ще се постановат санкции до 3 млн. рубли (42 000 евро) и присъди за насилствен труд до 4 години или отнемане от независимост за същия период.

В случай, че действието е от група лица, които авансово са се наговорили, стимулирани са от злоба или неприязън или употребяват мощ, наказването става сред 2 и 5 милиона рубли (28-70 000 евро) санкция и затвор до 5 години.
Министерството предлага и да се забрани достъп до страната на всички, които са причастни към заличаване, разваляне или оскрверняване на монументи.

На такива лица ще бъдат блокирани активите в Русия и ще им се забрани да правят каквито и да е покупко-продажби със благосъстоятелност и вложения.

При внасянето на предлагането е записано, че се чака то да бъде утвърдено и да влезе в действие до декември 2019 година

В него се изброява и за какви обекти става дума:

- воински погребения и други места на погребение на починали при отбраната на Отечеството,

- монументи, стели, обелиски и други мемориални уреди и обекти, увековечаващи паметта на починалите при отбраната на отечеството,

- отдадените на изтъкнати военачалници и на дни на воинската популярност и паметни за Русия дати, свързани със отбраната на Отечеството,

- мемориални музеи и паметни знаци тук-там на бойни дейности

- обособени територии, завършени като и исторически свързани с подвизи на починалите при отбрана на Отечеството, в това число отвън рамките на Руската федерация.

" Законопроектът има за цел да бъде предизвестие във връзка зачестилите случаи на заличаване или разваляне на знаци на воинската популярност на Руската федерация, в това число отвън рамките ѝ ", се споделя в законопроекта.

Според създателите му " това са закононарушения с особена заплаха за обществото, защото нанасят щета освен на съществуващо имущество, на публичния ред и нравствеността, само че и са ориентирани към деформиране хода на историческите събития, способства за образуването на накриво публично схващане и настрея, омаловажава ролята на въоръжените сили на Русия за поддържането на интернационалния мир и сигурност, отхвърлят решенията на Международния боен арбитражен съд в частта му за наказание завоевателната политика на фашизма и обстоятелствата за закононарушенията на фашизма на окупираните територии ".

За отбрана на обекти зад граница министерството предлага и допълнение на член 244 от Наказателния кодекс, който другояче третира случаи на " поругаване телата на умрели или местата, където са заровени "

" Предвид разпространението на указаната отговорност за обектите, намиращи се отвън рамките на Руската федерация, страната признава интереса на Руската федерация от тяхната защита и криминализирането на съответните действия, осъществени оттатък границите на Руската федерация, в сходство с член 12 от Наказателния кодекс. "

Член 12 дефинира, че съветски жители или чужденци, направили зад граница закононарушение " срещу ползите, защитавани с сегашния Кодекс ", подлежат на наказателн отговорност, в случай че по осъщественото от тях закононарушение няма решение на съда на непознатата страна.

Преди седмица с 45 против 30 гласа Народното събрание на Латвия поддържа предложение да бъде разисквана самодейност за унищожаване на Паметника на освободителите в Рига, повдигнат през 1985 година като знак на успеха над нацизма. Решението от 13 юни е самодейността за следено взривяване или разглобяване от профилирана компания да бъде предадена на парламентарна комисия за подготовка на законопроект.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР