Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на

...
Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на
Коментари Харесай

Актуални данни за чистотата на морската вода

Министерството на околната среда и водите обезпечава цялостно следене на вероятни екологични вреди в българската акватория на Черно море, след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка ", ситуиран на река Днепър на територията на Украйна. Институцията обменя информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата линия могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД " Черноморски регион " – Варна: 0886 406 816.

Сателитните наблюдения и моделирането на водните течения до този миг не дават мотив за терзание за качеството на водата по българското Черноморие. Министерството на околната среда и водите обезпечава цялостно следене на вероятни екологични вреди в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка ", ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

По систематизирани данни от Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ " Н.Й. Вапцаров " и от сателитни наблюдения не се откриват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване.

Изпратените нови данни от Института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките до Басейнова дирекция Черноморски регион към Одеса също не засичат замърсявания в акваторията на Черно море на Република България.

Следи се евентуалният риск от замърсяване на морската околна среда в резултат на военните дейности. Проследява се за съществуване на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата обстановка са включени и спомагателни индикатори (пестициди и др.). До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори.




16 юни: Няма замърсяване на българската акватория на Черно море, стартира засилен мониторинг в още три спомагателни точки в нашата брегова зона

В засиления мониторинг се включват Центърът за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона във ВВМУ, както и още три спомагателни пункта по българската брегова зона

Няма постъпили нови данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка " в Украйна.

С оглед спокойното протичане на туристическия сезон Министерството на околната среда и водите обезпечава цялостно следене на вероятни екологични вреди в българската акватория на Черно море, след опустошителния разлив на язовира, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Към наблюдението се включи и построеният във варненското Висше военноморско учебно заведение (ВВМУ) Център за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона, който се употребява в обстановки, изискващи акуратен мониторинг на Черноморския басейн. Той следи в действително време и пресъздава процесите в акваторията на Черно море, както и предвижда посоката на придвижване на плаващи замърсители, разливи и петна.

Засилен мониторинг се прави и в още три спомагателни точки в българската брегова зона, избрани от министъра на околната среда и водите. До момента Басейнова дирекция " Черноморски район " – Варна и Изпълнителната организация по околна среда осъществяваха наблюдаване в крайбрежните морски води при Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Местоположението на новите пунктове е съобразено с опциите за достъп по море, посоката на преобладаващите течения и наличните за региона батиметрични данни. Следи се евентуалният риск от замърсяване на морската околна среда в резултат на военните дейности. Проследява се за съществуване на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий 137 и тритий, добавени са и спомагателни индикатори като пестициди, с цел да се следи евентуалното влияние на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори в българската акватория на Черно море.

15 юни: Няма данни за замърсяване на българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разлива на язовир " Нова Каховка " в Украйна. Българските управляващи обменят информация с украинските, молдовските и румънските си сътрудници за евентуално замърсяване на водите в Черно море. Басейнова дирекция " Черноморски регион " (БДЧР) и Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) наблюдават и спомагателни индикатори за евентуалното влияние след случая. Мониторинг се прави и от РЗИ.

Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения в Черно море все още не дават мотив за терзание. При открит евентуален риск ще бъдат подхванати превантивни дейности и популацията ще бъде осведомено навреме.



Екип и на ВВМУ " Н.Й. Вапцаров ", управителен от капитан I сан проф. Мирослав Цветков, също прави разбори и изготвя прогнози за разпространяване на евентуално замърсяване след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка " в Украйна.

Специалистите от Морско учебно заведение проучват постъпващите данни от системите " Сантинел 1 ", " Сантинел 2 " и морската услуга на стратегия " Коперник ". Резултатите от анализите на морските течения в северозападната част на Черно море се изпращат в Министерството на околната среда и водите и до други ангажирани институции.

Последната 10-дневна прогноза, направена на база на до момента осъществените наблюдения и симулации, демонстрира, че петното на замърсяване остава в северозападната част на Черно море и вероятността да навлезе даже в румънската акватория е доста ниска.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР