Министерството на околната среда и водите ограничава ползването на вода

...
Министерството на околната среда и водите ограничава ползването на вода
Коментари Харесай

Ограничават ползването на вода от язовирите с обем под 50%

Министерството на околната среда и водите лимитира използването на вода от три огромни язовира в страната. Причината е, че размерът на язовирите „ Дяково ", „ Асеновец " и „ Ястребино " е под 50%. Затова краткотрайно ще бъде спряно подаването на вода от трите водоема към предприятия. Ще се зареждат единствено ВиК сдруженията, с цел да се подсигурява подаването на вода за хората.

Едва към 37% от язовир „ Дяково " край Бобов дол все още са запълнени. Това са близо 13 млн. кубични метра вода, от тях за потребностите на хората в региона може да се употребяват по-малко от половината.
Марио Михов, шеф на " Напоителни системи ", клон Струма-Места: „ Двете ВиК - ВиК Кюстендил и ВиК Дупница имат към 500 000 нужда месечно, ние имаме налични към 5 млн. Без никакъв приток в язовира. Сметката е обикновена - това са 10 месеца без да влезе грам вода в язовира. "
От Напоителни системи споделиха, че макар ограничаването работата на предприятията няма да бъде затруднена. С вода от язовира се зареждат жителите на Бобов дол и още няколко села. Опасност от воден режим няма.
инж. Йорданка Харалампиева - " Кюстендилска вода ": Нямаме в последните години подобен случай, даже и в по-сушави години е имало от тази, в която да имаме проблем с водоснабдяването от язовир Дяково.
На вода от язовир „ Ястребино " разчитат шест обитаеми места в община Антоново, като водоемът е цялостен едвам на 31%. От Напоителни системи обясниха, че няма заплаха от режим на водата, даже постоянно се изпуска вода към близката река.
инж. Станимир Иванов - началник отдел в " Напоителни системи ": Подаваме вода според режимния график на Министерство на околната среда и водите за екологични потребности, което е праворазрешително за водовземане и за питейно битово водоснабдяване.
От ВиК-Търговище на месец получават към 16 000 кубични метра вода. Казват, че не се тормозят, че поръчката им за идващия месец няма да бъде изпълнена, макар ниското равнище на водата в язовир Ястребино.

Явор Миланов - шеф на ВиК-Търговище: Проблемът би настъпил, в случай че няма превалявания. Тогава с течение на времето водата, която ние употребяваме, и която излиза за това да има живот в реката след язовирната стена, ще свърши. Защото не се знае до каква степен е мъртвият размер на язовира.
Ограничено е взимането на вода и от язовир „ Асеновец ", тъй като той е цялостен на към 35%. От " Напоителни системи " разчитат размера на язовирите да се запълни с множеството дъждове през зимния сезон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР